Γιατί οι Αμερικανοί αθλητές στο Ριο έχουν στα κορμιά τους στρογγυλούς κόκκινους μώλωπες;

 


Οι Αμερικανοί το ονομάζουν «cupping» και σύμφωνα το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία πολλών ειδών τραυματισμών ή διαφόρων συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και η ακμή. Την ώρα που
ο Μάικλ Φελπς πανηγύριζε το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 4Χ100 μ., οι τηλεθεατές παρατήρησαν αρκετές μελανές βούλες στην πλάτη και τον ώμο του.





Δεν είναι ο μόνος αθλητής που μετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, ο οποίος έχει αυτά τα σημάδια πάνω του. Οχι, δεν είναι κάποιο περίεργο και διαδεδομένο τατουάζ, ούτε τα… αναμνηστικά μίας «καυτής» νύχτας. 



Πρόκειται για τις παραδοσιακές «βεντούζες», θεραπεία στην οποία καταφεύγουν αθλητές, για να βοηθήσουν τους μύες τους να ανακάμψουν και να έχουν καλύτερη απόδοση. 



Αυτή η πρακτική, που πολλοί έχουν δει τη γιαγιά τους να την εφαρμόζει- αλλά βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι πιο… επιστημονική- γίνεται ζεσταίνοντας μικρές γυάλινες βεντούζες, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω στο δέρμα και ο ειδικός τις τραβά από το σώμα, για να χαλαρώσουν οι μύες. 



Κάποιοι βέβαια εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής, αλλά ο Φελπς έχει καταφύγει σε αυτήν τον τελευταίο καιρό. Και δεν είναι ο μόνος. 



Αρκετοί αθλητές, κατά κύριο λόγο Αμερικανοί όπως και ο Αλεξ Ναντούρ της γυμναστικής, αλλά και από άλλες ομάδες που βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχουν εμφανιστεί με αυτά τα χαρακτηριστικά μελανά σημάδια στο σώμα τους. 



Πέρα από τους αθλητές, αρκετές διάσημες κυρίες τη χρησιμοποιούν. Το 2004, η Γκουίνεθ Πάλτροου είχε μιλήσει για αυτό, όταν εμφανίστηκε σε πρεμιέρα ταινίας έχοντας πάνω της τα σημάδια από βεντούζες. Ακολούθησαν άλλες, όπως η Βικτόρια Μπέκαμ και η Τζένιφερ Ανιστον. 
Ομως, όπως φαίνεται και στο Ρίο, τώρα οι αθλητές έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν ευρέως. Ο Ναντούρ δήλωσε ότι η θεραπεία αυτή προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους που προκαλεί η γυμναστική. 
«Είναι το μυστικό που είχα φέτος όλη τη χρονιά και το οποίο με κράτησε υγιή. Είναι τα καλύτερα χρήματα που έχω ξοδέψει ποτέ. Με γλίτωσε από αρκετό πόνο», δήλωσε στη USA Today ο αθλητής της γυμναστικής. 



Μάλιστα, ο αρχηγός της ομάδας των ΗΠΑ στο άθλημα, Κρις Μπρουκς, αποκάλυψε ότι πολλοί αθλητές έχουν αρχίσει να κάνουν «αυτοσχέδιες» βεντούζες. 
Η διαδικασία βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Πριν από μερικούς μήνες η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Νάταλι Κάφλιν είχε δημοσιεύσει στο Instagram μία φωτογραφία, με τις βεντούζες πάνω της. «Γελάω γιατί πονάει τόσο πολύ», είχε γράψει. Αλλά και ο Λευκορώσος κολυμβητής Πάβελ Σάνκοβιτς είχε ποζάρει με τα πόδια του καλυμμένα από βεντούζες. 
















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις