Τι είναι πιο γρήγορο από το φως;

Τι είναι πιο γρήγορο από το φως;


Σύμφωνα με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, η ταχύτητα του φωτός ή πιο απλά η "c", είναι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να ταξιδέψει η ύλη. Επομένως, είναι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να ταξιδέψει
η πληροφορία. Ωστόσο, υπάρχει κάτι, που μπορεί να "τρέξει" με μεγαλύτερη ταχύτητα από το φως. Και αυτό είναι η σκιά.
Σε απόσταση, μια σκιά μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη από το αντικείμενο που την δημιουργεί, αλλά εξακολουθεί να κινείται με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο κινείται το αντικείμενο. Οπότε, αν η σκιά είναι μεγαλύτερη από το κινούμενο αντικείμενο που την δημιουργεί, τότε θα διανύσει μεγαλύτερη απόσταση από το αντικείμενο, αλλά μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν η σκιά γίνει αρκετά μεγάλη, μπορεί να ταξιδέψει πάνω σε μια επιφάνεια, πιο γρήγορα από το φως.
Παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε πως μπορούμε από τη Γη να ρίξουμε μια σκιά πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Βάζουμε μια ισχυρή πηγή φωτός να φωτίζει προς το φεγγάρι και χρησιμοποιούμε το δάχτυλό μας, για να δημιουργήσουμε μια σκιά στην μία άκρη της Σελήνης. Μετακινούμε το δάχτυλο, έτσι ώστε η σκιά του δαχτύλου να μετακινηθεί από την μία άκρη της Σελήνης στην άλλη. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ το δάχτυλο μετακινήθηκε μόλις μερικά εκατοστά από την αρχική του θέση, η σκιά μετακινήθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα από την μία άκρη της Σελήνης στην άλλη. Αν το κάνουμε σωστά, ουσιαστικά σπάμε το φράγμα του φωτός.

Ο κανόνας λέει πως η πληροφορία δεν μπορεί να ταξιδέψει πιο γρήγορα από το φως. Δηλαδή, δεν μπορείς να προκαλέσεις κάτι σε κάποιο μακρινό μέρος πιο γρήγορα απ'ότι μπορεί το φως να ταξιδέψει από εσένα μέχρι αυτό το μέρος. Η σκιά όμως, δεν μεταφέρει καμία πληροφορία. Ούτε μεταφέρεται από το σημείο Α μέχρι το σημείο Β, όταν κουνάμε το δάχτυλο. Μεταφέρεται από εμάς στο σημείο Α και στο σημείο Β, με ταχύτητα του φωτός.
Ουσιαστικά, αυτό που ονομάζουμε σκιά είναι απλά ένα κενό. Το σκοτάδι που προκαλούμε με την σκιά αλλάζει μορφή μόνο όταν το φως δεν βρίσκει εμπόδια και γεμίζει αυτό το κενό. Οπότε, κατά κάποιον τρόπο, η σκιά δεν ταξιδεύει καθόλου. Αυτό είναι απλά μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται, επειδή νομίζουμε πως η σκιά είναι κάτι υλικό, ενώ στην πραγματικότητα, η σκιά είναι απλά η έλλειψη ύλης.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις