Τι χρώμα έχει ένας καθρέφτης;

Τι χρώμα έχει ένας καθρέφτης;


Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει 10 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα.
Αλλά τι χρώμα έχει ένας καθρέφτης; Κάποιοι μπορεί να πουν "ασημί", επειδή πολλές φορές απεικονίζεται με αυτόν τον τρόπο και πολύ συχνά οι καθρέφτες φτιάχνονται από
ασήμι ή από υλικά με ασημί χρώμα, όπως το αλουμίνιο. Αλλά στην πραγματικότητα, ένας καθρέφτης έχει το χρώμα που βρίσκεται απέναντί του. Αν βάλουμε έναν καθρέφτη να κοιτάει έναν μπλε τοίχο, τότε θα ο καθρέφτης θα γίνει μπλε, και αν κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, θα πάρει όλα τα χρώματα που έχουμε πάνω μας.
Κάθε αντικείμενο έχει το χρώμα που δεν μπορεί να απορροφήσει. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, πως έχουμε στο χέρι μας ένα κόκκινο μήλο. Έχει κόκκινο χρώμα, επειδή όταν πέφτει πάνω του το τυπικό λευκό φως της ημέρας, το μήλο απορροφάει κάθε μήκος κύματος του ορατού φωτός, εκτός από το κόκκινο, το οποίο ανακλάται στα μάτια μας.
Ωστόσο, ένας ιδανικός καθρέφτης αντανακλά εξίσου όλα τα χρώματα. Οπότε, κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε πως ένας καθρέφτης είναι λευκός. Αλλά οι καθρέφτες δεν αντανακλούν τα χρώματα όπως άλλες επιφάνειες. Ένας ιδανικός καθρέφτης αντανακλά το εισερχόμενο φως με μία μόνο εξερχόμενη κατεύθυνση. Αυτό ονομάζεται κατοπτρική αντανάκλαση (specular reflection). Σε αντίθεση με την διάχυτη αντανάκλαση (diffuse reflection) που προκαλείται όταν δεν έχουμε μία λεία επιφάνεια και το φως αντανακλάται παντού.


Η κατοπτρική αντανάκλαση δημιουργεί την ακριβώς ίδια εικόνα του αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά από τον καθρέφτη. Οπότε, θα μπορούσαμε να πούμε πως το χρώμα ενός καθρέφτη είναι το "έξυπνο" λευκό. Όλα αυτά όμως, ισχύουν μόνο για τους ιδανικούς καθρέφτες που έχουν απόλυτα λείες επιφάνειες.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ιδανικοί καθρέφτες. Κάθε καθρέφτης απορροφά μία πολύ μικρή ποσότητα φωτός, αλλά αυτή η ποσότητα είναι τόσο μικρή που φαίνεται ασήμαντη. Όταν όμως, αναλύσουμε το φάσμα του φωτός που ανακλάται από έναν τυπικό καθρέφτη, θα δούμε πως ο καθρέφτης αντανακλά το φως καλύτερα σε φάσμα 510 νανομέτρων, δηλαδή αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν πράσινο. Οπότε, ένας καθρέφτης είναι, έστω και σε ελαχιστότατη ποσότητα, πράσινος.
Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, όταν βλέπεται ένα "mirror tunnel" ("κατοπτρικό τούνελ"). Δηλαδή, όταν δύο καθρέφτες βρίσκονται απέναντι ο ένας με τον άλλο, αντανακλώντας επ'άπειρον την ίδια εικόνα. Με κάθε νέα αντανάκλαση, το ορατό φως χάνεται, αλλά το πράσινο χάνεται λιγότερο από τα υπόλοιπα χρώματα. Γι'αυτό, η αντανάκλαση στο βάθος του "τούνελ" φαίνεται πιο σκοτεινή, αλλά και πιο πράσινη.







ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις