Mυστική συνάντηση για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα στην σκιά φημών περί Grexit

spectre13 
 
 
Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος  πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση αποκαλύφθηκε τώρα και δεν είχε καμία ελληνική συμμετοχή όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI
Σε αυτήν συμμετείχαν ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ο Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM δηλαδή από ολόκληρο το «κουαρτέτο»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε στην σκια των φημών περί Grexit, φήμες τις οποίεςδιαδίδει ο γερμανικός Τύπος όπως έκανε σήμερα η DW.
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και αμέσως μετά επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει.
Δεν ήταν καθόλου λοιπόν τυχαία η δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτου ο οποίος είπε πριν μερικές ημέρες απευθυνόμενος στην ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη και πώς μπορεί να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε τέτοια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί, τί χρειάζεται να γίνει, δεν έχουν ακουστεί ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω όμως ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».
Ήταν σαφής ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «μπορεί να επιζήσει η Ελλάδα σε αυτή την Ευρωζώνη»; Σαφώς και δεν μπορεί και το έχουν καταλάβει και οι Γερμανοί αφού αυτοί είναι που την οδήγησαν σε αυτό το «χάλι» σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Στη μυστική αυτή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, για την ελάφρυνση του χρέους, τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και το σοβαρό πρόβλημα με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το MNI και το Euro2day.gr η συνάντηση αυτή κυρίως στο θέμα του ελληνικού χρέους και τη διαχείρισή του κατέληξε σε πολιτικό αδιέξοδο.
Η συνάντηση αυτή όπως αναφέρουν κορυφαίες πηγές, έγινε σε επίπεδο τεχνοκρατών ώστε να μελετηθούν όλα τα πιθανά σενάρια και εν συνεχεία να ανοίξει η πολιτική κουβέντα.
Ωστόσο, η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας η οποία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για το χρέος σε σχέση με τις θέσεις του ΔΝΤ.
Το ίδιο το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό το σχέδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του 2016, καθώς ακόμα παραμένει άγγνωστο εάν το ΔΝΤ θα μετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ένας από τους βασικούς λόγους που υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ είναι γιατί ο αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείο, ο Πολ Τόμσεν δεν θεωρεί ικανό μέτρο τον περιβόητο κόφτη, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι το 2018, όπως τους θέλουν οι ευρωπαίοι δανειστές.
Ο Πολ Τόμσεν ήδη επιχειρηματολογεί ώστε το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα μιας και παρατηρεί πως υπάρχει πολιτική κούραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν αποκλείεται το σενάριο το ΔΝΤ να παραμείνει ως σύμβουλος μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε η Γερμανία να είναι και πολιτικά και νομικά καλυμμένη και εν συνεχεία μετά τις γερμανικές εκλογές να υπάρξει δραστική απόφαση για το ελληνικό χρέος στα πλαίσια των όσων αξιώνει το ΔΝΤ.
Εκτός όμως από το χρέος, το ΔΝΤ απαιτεί από την Ελλάδα να υιοθετήσει το μέτρο των ομαδικών απολύσεων και τις περαιτέρω μειώσεις των δημόσιων δαπανών, ανάμεσα στις οποίες είναι ξανά οι συντάξεις.
Δηλαδή υπάρχει ξανά ένας εκβιασμός της χώρας. «ή θα πεθάνετε κι άλλο ή θα πεθάνετε κι άλλο» άλλο σενάριο για τον Έλληνα δεν υπάρχει.
Το σημειώνουμε πάλι: Όλα αυτά αποφασίζονται και θα αποφασιστούν χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας. Πως το έλεγε ο ποιητής; «Φοβάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα».
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις