Το «κορίτσι του Αφγανιστάν» από το εξώφυλλο του National Geographic συνελήφθη στο Πακιστάν για πλαστά έγγραφα

 


Το 1984 ήταν η χρόνια σταθμός για το αμερικανικό περιοδικό National Geographic καθώς έδωσε στην ανθρωπότητα ένα από τα διασημότερα τεύχη του με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι με πράσινα μάτια και κόκκινη μαντίλα να
γίνεται συνώνυμο του αφγανικού προβλήματος της δεκαετίας του ’80.
Το εξώφυλλο είναι ένα από τα διασημότερα στην ιστορία του αμερικανικού περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια περίοδο που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή.

Το ίδιο πρόσωπο επανέρχεται σήμερα στη δημοσιότητα για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Αφγανή Σαρμπάτ Γκούλα συνελήφθη στο Πακιστάν καθώς βρέθηκε να έχει στην κατοχή της πλαστά έγγραφα.
Η Γκούλα συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές «για κατοχή πλαστής ταυτότητας», όπως ανέφερε ο Σαχίντ Ιλίας, ένας υπεύθυνος της Nadra, της εθνικής αρχής δεδομένων μητρώου. Το νεαρό κορίτσι πρόσφυγας έγινε γνωστό το 1984 λόγω της φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι, που βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού. Μάλιστα, ο ΜακΚάρι βρήκε ξανά τη Γκούλα το 2002 στο Αφγανιστάν.
Στο Πακιστάν σήμερα, η Γκούλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον Ιλίας, αναζητούνται τρεις αξιωματούχους της Nadra που φέρονται ότι παρέδωσαν την πλαστή ταυτότητα στη Γκούλα και οι οποίοι εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η απάτη.
Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη, η Γκούλα μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7-14 ετών και σε καταβολή προστίμου ύψους 3.000 έως 5.000 δολαρίων.
Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η Σαρμπάτ Γκούλα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014. Είχε δηλώσει τότε ότι το όνομά της ήταν Σαρμπάτ Μπίμπι.
Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.
Ο ΜακΚάρι εντόπισε την Γκούλα το 2002, αφού έψαχνε επί 17 χρόνια, σε ένα απομονωμένο χωριό του Αφγανιστάν. Η γυναίκα είχε παντρευτεί έναν φούρναρη και είχε αποκτήσει τρεις κόρες. Στη συνέχεια φαίνεται ότι αναζήτησε καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν.
Τους τελευταίους μήνες στο Πακιστάν είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό ανθρώπων που κατέχουν παρανόμως πακιστανικές ταυτότητες. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Nadra έχει ελέγξει εξονυχιστικά 91 εκατομμύρια ταυτότητες και εντόπισε 60.675 οι κάτοχοι των οποίων δεν ήταν Πακιστανοί.
Στο Πακιστάν ζουν σήμερα 1,4 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες.











ΠΗΓΗ







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις