Η «αριστερή λαίλαπα» ξαναχτυπά: Νέο χαράτσι 50 ευρώ από αύριο στις επικουρικές συντάξεις

Η «αριστερή λαίλαπα» ξαναχτυπά: Νέο χαράτσι 50 ευρώ από αύριο στις επικουρικές συντάξεις


Τα ΘΑ του περιχαρή κ. Τσίπρα που ξεγέλασαν μεγάλο μέρος του κόσμου, για ακόμα μια φορά αποδείχθηκαν όνειρα απατηλά. Την ίδια ώρα που αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τον νόμο παρωδία του κ. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, γίνονται
διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και πέφτουν «μαχαίρια».
Από αύριο «μαχαίρι» θα πέσει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι, εκτός από τις μειώσεις θα δουν και τις αναδρομικές κρατήσεις που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.
Οι συνταξιούχοι θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες, όπως έγινε και με τις περικοπές. Από τους συνολικά 248.618 που υπέστησαν μειώσεις λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι 66.900 ήταν αυτοί που είδαν πρώτοι τις περικοπές και χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών. Το μεγάλο κύμα μειώσεων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 143.550 συνταξιούχους, οι οποίοι χρωστούν αναδρομικά τριών μηνών, ενώ 38.160 οφείλουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών.
Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων «μετρά» από τις συντάξεις Ιουνίου. Όμως, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο οι συντάξεις πληρώθηκαν στο παλιό τους ύψος, επειδή οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό.
Ο νόμος προβλέπει για τα αναδρομικά ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Επομένως, οι 44.403 συνταξιούχοι που απώλεσαν από ένα λεπτό έως και 20 ευρώ από την επικουρική τους σύνταξη θα «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σε μία δόση, μικρότερη των 50 ευρώ.

Επομένως, η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα αναδρομικά σε δύο με τρεις δόσεις, ενώ για όσους έχασαν μεγάλα ποσά η αποπληρωμή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε οκτώ με δέκα δόσεις.
Ο κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ/ Πρόεδρος του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου (ΕΝΑΣ) Alpha Bank- Εμπορικής: «Ο τελευταίος νόμος Κατρούγκαλου δυστυχώς αποτέλεσε την ταφόπλακα τόσο στο ύψος των συντάξεων του ΕΤΑΤ, όσο και στην τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ θέτει για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πριν το 1993».
Δείτε αναλυτικά τις μειώσεις:
Σύμφωνα με το ΕΤΕΑ, κατά μέσο όρο οι μειώσεις για τους 248.618 συνταξιούχους άγγιξαν το 20,30%. Από τους δικαιούχους, οι περισσότεροι -το 47,78% ή οι 118.779 συνταξιούχοι- έχασαν από 100 έως και 200 ευρώ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50-100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%).
Σε επίπεδο Ταμείων, οι συνταξιούχοι πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) είχαν ονομαστικές μειώσεις της τάξεως του 50,73%, οι πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) μειώσεις 47,89%, ενώ το προσωπικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως οδηγήθηκε σε ονομαστικές περικοπές που άγγιξαν το 54,8%.
Οι συνταξιούχοι από τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) είδαν ονομαστικές μειώσεις από 23,95% έως 43,95%, οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας - Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας 33,53%, ενώ οι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων 33%. Τέλος, οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ - ΤΕΑΠΥΚ είχαν μείωση 43,17%, οι πρώην ναυτικοί 40,42%, ενώ οι τεχνικοί Τύπου 17,6%.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις