Η οικονομική κρίση έριξε στα «δίχτυα» της κατάθλιψης πάνω από 500.000 Έλληνες

Η οικονομική κρίση έριξε στα «δίχτυα» της κατάθλιψης πάνω από 500.000 Έλληνες


Η οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης εκτός από την έλλειψη χρημάτων, αγγίζουν κάθε άνθρωπο και δημιουργεί φόβο και απόγνωση.
Ο Πέτρος Σκαπινάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για την Ψυχική Υγεία Mental Health Conference, ανέφερε ότι το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000, φθάνοντας τα μεγέθη μιας μεγάλης πόλης, ενώ η αύξηση των περιστατικών συνεχίζεται.
Ο καθηγητής τόνισε ότι τα ψυχικά νοσήματα είναι συχνά, εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία και προκαλούν σημαντική ανικανότητα στους πάσχοντες.
Τα στοιχεία της πανελλήνιας μελέτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές συνολικά υπολογίστηκαν στο 8% του γενικού πληθυσμού! Οι ψυχικές διαταραχές επιβαρύνουν τα έτη ζωής και την ποιότητα ζωής και αυξάνουν σημαντικά το κόστος στα συστήματα υγείας.
Ωστόσο, αντί να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, καταλήγουν να γίνονται χρόνιες παθήσεις. Μεγάλα διαστήματα καθυστέρησης στην έναρξη θεραπείας προκαλούν χαμηλά ποσοστά απόκρισης στα φάρμακα, παρουσία σοβαρότερων συμπτωμάτων, συχνότερες υποτροπές και νοσηλείες, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές κ.ά.
Ωστόσο, ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης, με αλλαγή του ρόλου των υπηρεσιών και του Συστήματος Υγείας. Αυτό μπορεί να γίνει: Με την εισαγωγή κλιμακωτού μοντέλου φροντίδας, την ανάπτυξη αποτελεσματικών και αποδοτικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της νοσηρότητας με βάση τις πραγματικές ανάγκες , καθώς και την εξειδίκευση εκεί που χρειάζεται.






ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις