"Ψυχρολουσία" Τουρκίας από τις ΗΠΑ - Μιλούν ανοικτά για ανεξάρτητο Κουρδιστάν

"Ψυχρολουσία" Τουρκίας από τις ΗΠΑ - Μιλούν ανοικτά για ανεξάρτητο Κουρδιστάν


Σε ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι στις διεθνείς σχέσεις τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αξιωματούχος των ΗΠΑ σε ανώτατη θέση μίλησε για τη σύσταση του Κουρδικού Κράτους, το οποίο θα συνορεύει
με την Τουρκία και μάλιστα πολύ σύντομα.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ και στρατηγός Μάικ Φλιν, θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Ντόνλαντ Τραμπ και μίλησε για τη δημιουργία ενός Κουρδικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.
"Οι Πεσμεργκά φέρνουν σε πέρας με υπερηφάνεια και υπευθυνότητα μια πολύ σημαντική αποστολή που αφορά τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράκ. Θα ήθελα να δω τις ΗΠΑ να τους βοηθούν ακόμα περισσότερο. Επιπροσθέτως, με κάνει ευτυχή η σημαντική θέση που κατέχει το Κουρδιστάν στην περιοχή και η συμβολή του στη σταθερότητα. Οι Κούρδοι είναι από τις πιο ηρωικές κοινωνίες που έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι θα διαμορφωθεί μια νέα Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράκ και η Συρία δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ενότητά τους και θα διαμελιστούν. Πιστεύω ότι στη Μέση Ανατολή θα ιδρυθούν τρία ή τέσσερα νέα κράτη και μπορούμε να πούμε ότι στο μέλλον θα δούμε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν".
Οι παραπάνω δηλώσεις επέφεραν ένα "μούδιασμα" στην τουρκική πλευρά, όπου μέχρι στιγμής αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.
Θυμίζουμε πως με την εκλογή του Τραμπ, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ποντάρει πολλά επικοινωνιακά στο νέο προφίλ του προέδρου των ΗΠΑ, θέλοντας να δημιουργήσει μία τελείως διαφορετική σχέση από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.
Ίσως θα πρέπει να αρχίσει να το ξανασκέφτεται.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις