Η βιταμίνη Κ …με τα μυστικά της.



Η βιταμίνη Κ ή αλλιώς κοινόνη, ανήκει στις 4 λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η βιταμίνη Κ, έχει ως κύρια δράση στη περιοχή της καρδιάς και στη λειτουργία του
αιμοποιητικού συστήματος.

Μία σημαντική ασθένεια, η οποία είναι η κολπική μαρμαρυγή και προκαλει αρρυθμίες στο καρδιακό παλμό, έχει συνδεθεί με τα υψηλά ποσά προθρομβίνης, τα οποία συσχετίζονται με την ενδεχομένως υψηλή κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε βιταμίνη Κ. Στα θετικά σημεία της δράσης της βιατμίνη Κ, εντοπίζεται η πρόληψη της οστοπόρωσης, η ενδυνάμωση των οστών και η καλύτερη ποιότητα δέρματος. Η συνιστώμενη δοσολογία κατανάλωσης της βιταμίνης Κ είναι 120 mcg για τους άνδρες και 90mcg για τις γυναίκες. Επίσης, κρίνεται άξιο σημασίας, να τονισθεί ότι σαν κάθε λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία διακρίνετα σε διάφορες επιμέρους, έτσι και η βιταμίνη Κ, διακρίνεται σε 3 κατηγορίες Κ1 – Κ2 – Κ3. Η δράση της Κ1 και Κ2, σε υψηλές τιμές δεν είναι τοξική, αλλά, η δράση της Κ3 είναι τοξική. Η ειδοποιός διαφορά, περί τοξικότητας και μή, εντοπίζεται στο ότι η βιταμίνη Κ1 και Κ2, προέρχονται φυσικώς ενώ η νιταμίνη Κ3, όχι.

Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι:

1. Πράσινα λαχανικά.

Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν το σπανάκι, το μαρούλι, τα μανιτάρια και τα διάφορα λοιπά προιόντα τους. Εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, απο 900mcg έως 1147mcg ανα σκεύος.

2. Φυλλώδη λαχανικά.

Τέτοιου είδους λαχανικά, είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια βρυξελλών, σπαράγγια και το λάχανο. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Κ, αυξάνεται αν βρασθούν.

3. Βότανα.

Στη κατηγορία των βοτάνων, εμφανίζεται υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, στα εξής προιόντα, στη ματζουράνα, στο θυμάρι, στη ρίγανη, στο βασιλικό, στο σέλινο και στα πράσινα φύλλα.



4. Φρούτα.

Φυσικά και δεν είναι όλα τα φρούτα, διότι λίγα φρούτα περιέχουν σε μεγάλη-ανησυχητική ποσότητα, την βιταμίνη Κ. Τέτοια φρούτα, είναι τα δαμάσκηνα και τα ξηρά δαμάσκηνα..

Άραγε υπάρχουν τρόφιμα, με χαμηλά ποσά βιταμίνης Κ;

Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα τα οποία είναι φτωχά σε περιεκτικότητα βιταμίνης Κ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν εντοπισθεί 1000 τέτοιου είδους τρόφιμα.. Πριν γίνει εκτενής αναφορά, στο ποιά είναι ορισμένα απο αυτά τα τρόφιμα, θα πρέπει να τονισθεί, ότι δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε σε παροξυσμικό επεισόδιο αποφυγής ορισμένων τροφίμων, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε μια βλπατική δράση μιας ουσίας, εάν είμασυε υγιείς. Εξάλλου, όλα τα μικροθρεπτικά συσταικά, πέραν της ωφέλιμης δράσης, εμφανίζουν και αρνητική.

Τρόφιμα με χαμηλή τιμή σε βιταμίνη Κ, θα πρέπει να ακολουθείται απο ασθενείς με νόσημα του αιμοποιητικού συστήματος ή της κολπικής μαρμαρυγής.

Δημητριακά πρωινού.

Στη κατηγορία των δημητριακών προιόντων, ανήκουν τα δημητριακά τύπου kellog’s, τα χαμηλών θερμιδών δημητριακά, οι ριζογκοφρέτες, τα προιόντα βρώμης και διάφορες μεέιξεις φρούτων πέραν των δαμασκήνων.

Παραδοσιακά φαγητά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 30 φαγητά εθνικής κουζίνας, τα οποία δεν περιέχουν ούτε ίχνος της βιταμίνης Κ. Τέτοια τρόφιμα, είναι το Navajo Children, Apache acorn stew, caribou and salmon. Επίσης, το παραδοσιακό γεύμα Halibut με τη πέτσα.. Επίσης, φτωχά σε βιταμίνη Κ, είναι τα bearded seal, beluga whale, blue-white-yellow cornmeal.

Στην ουσία, τα συγκεκριμένα παραδοσιακά φαγητά, είναι τα τρόφιμα εκείνα τα οποία δεν περιέχουν φυλλώδη λαχανικά.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις