Ο Α.Τσίπρας ζητά την εκδίωξη του ΔΝΤ και θέτει σε ψηφοφορία στην Βουλή 13ο μισθό και ΦΠΑ στους νησιώτες

 


Την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα «διάσωσης» θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην μεταξύ τους συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη
Παρασκευή στο Βερολίνο, αλλά στο μεταξύ άνει άλλη μία κίνηση που έχει βάση: Θα θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή το «βοήθημα», και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου! Θέλει να πάει στο Βερολίνο με καλυμμένα τα νώτα του.
Κι όποιος θέλει, ας καταψηφίσει αύριο...
Την Παρασκευή πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου και μόνο ώστε να μην καθορίζει τις αποφάσεις για την Ελλάδα με την ιδιότητα του χρηματοδότη.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά: «Εφόσον το ΔΝΤ δεν βοηθάει στο ζήτημα του χρέους, ε, τότε δεν το χρειαζόμαστε».
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές συνδέουν τις ευρύτερες εξελίξεις με την αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Αν αυτή είναι αρνητική, τότε «το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις σε άλλα κράτη - μέλη», λένε χαρακτηριστικά στο Μαξίμου.
Το ίδιο επιβεβαιώνει και σε δημοσίευμά της και η βρετανική εφημερίδα Gurdian επικαλουμένη ελληνική κυβερνητική πηγή. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ταμείο δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ίσως η κόντρα πήγε πολύ μακριά, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
«Πηγές κοντά στον Ελληνα πρωθυπουργό λένε ότι μετά από την απόφαση του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, με το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, ο Τσίπρας θα προτείνει το Ταμείο να απέχει από το πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Σημειώνοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα την Τρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ταμείο κάνοντας λόγο για «παράλογους τεχνοκράτες», ο Guardian αναφέρει ότι η νέα στάση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτή με «χειροκρότημα».
«Πολλοί την θεωρούν αντιπαραγωγική, υποστηρίζοντας ότι παρά τον δημοφιλή μύθο, το ΔΝΤ είναι μακρά ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας που την υποστηρίζει στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους και τη μείωση των απαιτήσεων για πρωτογενή πλεονάσματα», τονίζει ακόμη το δημοσίευμα.
Ο Βόλφγκανγκ Μαντσάου, υπενθυμίζει ο Guardian, εξέχων αρθρογράφος ευρωπαϊκών υποθέσεων, έγραψε στο Twitter ότι ο Τσίπρας κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, καθώς συντάσσεται με τους Ευρωπαίους, απέναντι στο ΔΝΤ. το μεταξύ, όσον αφορά την απόφαση του ESM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν το ζήτημα «διαδικαστικό» έως ότου αξιολογήσουν οι θεσμοί τις εξαγγελίες Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά και σε μία άλλη κίνηση που σαφώς και θα "στριμώξει" την αντιπολίτευση: Θα θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή το «βοήθημα», και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
 
Η απόφαση πάντως των θεσμών να ξαναδούν το θέμα του χρέους, παρότι υπήρξε σχετική απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup, αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη θετική στάση και τη συμμαχία με την Κομισιόν, τον ESM και πιθανόν παρασκηνιακά με την ΕΚΤ.
 
Η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε θέμα τήρησης των συμφωνιών και των υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, δεν ήταν κάτι που είχε υπολογίσει εξ αρχής το Μαξίμου.
 
Αλλά η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν θα υποχωρήσει και θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές, παρά να δεχθεί ότι δεν θα κάνει την παροχή στους συνταξιούχους και δεν θα αναβάλλει την αύξηση του ΦΠΑ τους νησιώτες.
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις