Ο Β. Πούτιν «τα βρήκε» με τον Ν. Τραμπ «στην πλάτη» του Μ. Ομπάμα και ακύρωσε την απέλαση των Αμερικανών διπλωματών

 


Ο Β. Πούτιν ήρθε σε συνεννόηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ν. Τραμπ ο οποίος του υποσχέθηκε ότι μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του θα ακυρώσει όλες τις εχθρικές ενέργειες της κυβέρνησης Ομπάμα και θα
επαναφέρει πίσω τους Ρώσους διπλωμάτες που απέλασε χθες η Ουάσιγκτον.
Ο Β. Πούτιν στην σχετική του ανακοίνωση είπε ότι «δεν θα εμπλακούμε σε μια διπλωματία κουζίνας»
«Διατηρούμε το δικαίωμα να προβούμε σε αντίποινα, άλλα δεν θα βυθιστούμε σε μια «διπλωματία-κουζίνας». Θα κάνουμε υπεραίρω κινήσεις για την αποκατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων όταν θα βασίζονται πάνω στις πολιτικές που υιοθετεί η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με την δήλωσή του που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Russia Today ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μόνο ώρες μετά την δήλωση του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν θα απελάσει κανέναν σε αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις.
O Ρώσος πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες τιμωρώντας με το ίδιο νόμισμα την Ουάσινγκτον.  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε επίσης ότι η πράξη του Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια πρόκληση.
Νωρίτερα, ένα 24ωρο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, η κυβέρνηση της Μόσχας περνούσε στην αντεπίθεση και δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωνε ότι η Ρωσία θέλει να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες.
Η δήλωση Λαβρόφ ήρθε λίγες ώρες μετά την «τιμωρία» της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να αποπέμψει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και να επιβάλει κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, καθώς και σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών υπό το φως των υποψιών για απόπειρες της Μόσχας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της απέλασης των Ρώσων διπλωματών να  ανακοινωθεί χθες. Έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση του Β.Πούτιν για την εκεχειρία στην Συρία σε συνενοήσ με την Τουρκία.
 
Αποτελεί μεγαλη γεωπολιτική νίκη του Ρώσου προέδρου και παρουσιάζεται η Ρωσία ως μια υπερδύναμη που λύνει προβλήματα, αντίθετα η εξωτερική πολιτική Ομπάμα θ μείνει στην Ιστορία με τα πιο «μελανά» χρώματα καθώς δημιούργησε το ισλαμικό πρόβλημα και την «αραβική Άνοιξη» προκαλώντας μια απεριόριστη αιματοχυσία που τελικώς έφτασε και στις ευρωπαϊκές χώρες.
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις