ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΤΟΜΣΕΝ.. Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, πάνε για EΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

 


Τηλεφωνική επικοινωνία Ντόναλντ Τραμπ-Πολ Τόμσεν για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είχαν σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη ο νέος πλανητάρχης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Ο Τραμπ ζήτησε από
τον Τόμσεν να απέχει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα μια και η Ελλάδα σύμφωνα με τον Τραμπ πρόκειται να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ εντός του 2017. Ο λόγος που ο Τραμπ επέλεξε να επικοινωνήσει με τον Τόμσεν και όχι με την Λαγκάρντ αποδίδεται στις δικαστικές εμπλοκές της επικεφαλής του Ταμείου στην υπόθεση Ταπί. Ισως και να σημαίνει και νέα προαγωγή του ισχυρού άνδρα του Ταμείου στο ύπατο αξίωμα.
Η επικοινωνία Τραμπ-Τόμσεν έρχεται μια μέρα μετά την κυκλοφορία της ετήσιας έκδοσης του Economist στην οποία υπάρχει προφητεία για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Αθήνα, η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», Έλενα Σμιθ, αναφέρει, στη διαδικτυακή έκδοση, ότι κατά τις επαφές του με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος το ΔΝΤ.
Αποδίδει, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή, στο πρόσφατο μπλογκ που συνυπέγραψαν οι Πολ Τόμσεν και Μορός Όμπστφελντ, για λογαριασμό του Ταμείου, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη νομοθέτηση «εδώ και τώρα» μέτρων για τη φορολογία, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να συναινέσει στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στον οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, και να ενταχθεί -ως χρηματοδότης- στο πρόγραμμα.
Επικαλούμενη πηγές «κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό», η απεσταλμένη του Guardian στην ελληνική πρωτεύουσα αναφέρει ότι οι ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών οξύνθηκαν έτσι περεταίρω, μετά το «μανιφέστο» Τόμσεν. «Το Ταμείο δεν εντάχθηκε επισήμως ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα και, στην πραγματικότητα, δεν το χρειαζόμαστε» είπε, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η μία εκ των δύο πηγών της βρετανικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του θα μπορούσε, τουλάχιστον, να περιοριστεί σε «τεχνικό, συμβουλευτικό» επίπεδο.
Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, είχε ενδεχομένως προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, όταν, στις χθεσινές του δηλώσεις από τη Νίσυρο, «φωτογράφιζε» τον κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες», που επιμένουν στους αριθμούς, μολονότι έχουν παραδεχτεί ότι έκαναν λάθος.
Φυσικά, μετά την τελευταία εξέλιξη με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την καγκελάριο της Γερμανίας κατά την επικείμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, την «οργή» των δανειστών ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και η εξαγγελία Τσίπρα για σχολικά γεύματα για 30.000 μαθητές στη Δυτική Θεσσαλονίκη.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις