ΕΚΤΑΚΤΟ: Την Δευτέρα «κουρεύουν» το χρέος - Το Βερολίνο ανακοίνωσε την σύγκληση Eurogroup - Το αντάλλαγμα: Μνημόνια μέχρι το 2060!

 
 
 
Tην Δευτέρα "κληρώνει"" τελικά για το ελληνικό χρέος: Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup της Δευτέρας την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν. 
«Το Eurogroup αναμένει την πρόταση από τον ESM για τη βελτίωση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου της κυβέρνησης.
 
Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ESM προβλέπει μία σειρά άμεσων βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ανακουφίσουν το ελληνικό χρέος, μέσω χρονικής και επιτοκιακής αναδιάρθρωσης.
 
Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ.
 
Για να επιτευχθε επιτοκίων και σταθεροποίηση σε χαμηλά του επίπεδα ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων.
 
Συγκεκριμένα,η εν λόγω πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» των επιτοκίων και την επιμήκυνση των ωριμάνσεων - με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060! 
 
Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος των Μνημονίων που ουσιαστικά τελείωνε το 2045 (τότε θα αποπληρωνόταν ο δανεισμός), τυπικά θα επεκταθεί μέχρι το 2060, έστω και με ελαφρύτερους όρους.
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις