Διεθνής Τύπος: Συμφωνία Τσίπρα - Ερντογάν για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία Τσίπρα - Ερντογάν για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών


Προβληματισμό εκφράζει ο ευρωπαϊκός Τύπος σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν για
να δικαστούν για το πραξικόπημα.
Αύριο, 10 Ιανουαρίου, στις 11 και στις 13 Ιανουαρίου θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Άγκυρα, από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγο.
«Από τη στιγμή που οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνοντας τις πιέσεις που ασκούν οι Τούρκοι στην ελληνική κυβέρνηση.
Η εφημερίδα τονίζει πώς το ελεγχόμενο απ’ την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο Anadolu έσπευσε να φτιάξει κλίμα εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης απ’ την ελληνική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας επικαλούμενο «πηγές στην τουρκική εισαγγελία» ότι τουλάχιστον οι τέσσερις απ’ τους οκτώ είχαν επικοινωνήσει τη νύχτα του πραξικοπήματος με δύο αξιωματικούς υπόπτους για την εξύφανση σχεδίου δολοφονίας του Ερντογάν.
Στην εφημερίδα φιλοξενείται και η άποψη του Απόστολου Δοξιάδη που αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, πόσω μάλλον που η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σ’ ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φοβούμαστε ότι οι δικαστές θα εκφοβιστούν με επιχειρήματα raison d’ etat, ότι θα τους πουν “αν δεν εκδώσουμε τους αξιωματικούς ο Ερντογάν θα μας στείλει την επομένη τρία εκατομμύρια μετανάστες’’», λέει ο Έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός και φοβάται ότι δεν πρόκειται για κενή απειλή: «Είμαι σίγουρος ότι αν δεν τους εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες θα μας έλθουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μετανάστες. Αλλά η Αθήνα και μόνον για λόγους αυτοσεβασμού δεν πρέπει να υποκύψει σε τέτοιες απειλές».
Στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αναφέρονται και οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Έλληνα πρωθυπουργού:
«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος κι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα απ’ την ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου…. Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα… Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα “σεβαστεί και θα τηρήσει” την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο».
«Αν η κυβέρνηση στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κατηγορίες… ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Άκγυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής Άρης Χατζής.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις