Μέγα σκάνδαλο στην Βουλγαρία από την αποστολή πυρομαχικών μέσω ΗΠΑ στους Τζιχαντιστές στην Συρία




Μέγα σκάνδαλο στην γειτονική Βουλγαρία με την εμπλοκή μεταφοράς πυρομαχικών μέσω ναυλωμένων πλοίων από τις ΗΠΑ  σε Ιράκ και Σ. Αραβία και από εκεί στην Συρία προκαλεί
την Ρωσία, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.
Η εισαγγελία της Σόφιας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα μετά την ανακάλυψη δεκάδων κιβωτίων πυρομαχικών βουλγαρικής προελεύσεως στο Χαλέπι,  τα οποία  παράγονται από το εργοστάσιο  στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την βουλγαρική εφημερίδα «Trud», ο λόγος για την έρευνα του εισαγγελέα αφορά το  υλικό που απέστειλε  ο Βούλγαρος  ανταποκριτής της εφημερίδας  Diehl Gaytandzhievoy από την Συρία.
Ο Βούλγαρος  δημοσιογράφος έστειλε φωτογραφίες με τα  δεκάδες κιβώτια πυρομαχικών, που παράγονται στη Βουλγαρία προκαλώντας σάλο στην χώρα εμπλέκοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό Μ.Μπόρισωφ.
Μέγα σκάνδαλο στην Βουλγαρία από την αποστολή  πυρομαχικών μέσω ΗΠΑ στους Τζιχαντιστές στην Συρία – Ξεκίνησε δικαστική έρευνα – Προβληματισμός στη Μόσχα για την βουλγαρική κυβέρνηση - Εικόνα0
Αυτοί ήταν βουλγαρικής κατασκευής πύραυλοι των  122mm του συστήματος «Grad» , που αποτελεί το πιο θανατηφόρο όπλο των  τζιχαντιστών .
Στην είδηση αυτή υπήρξε έντονη και σφοδρή αντίδραση ως γνωστόν της  εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα . Η ίδια είπε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα προς τη βουλγαρική πλευρά.
Οι Βούλγαροι εισαγγελείς στην συνέχεια είχαν και οι ίδιοι πολλές  ερωτήσεις σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στη Συρία , οι οποίες αφορούν την εταιρεία όπλων  Arcus,   αν κρίνουμε από τις ετικέτες στα κιβώτια πυρομαχικών, τα οποία βρέθηκαν εκεί .
Σύμφωνα με την «Trud»,  εισαγγελείς και  αστυνομία επί του παρόντος ελέγχουν τις  άδειες εξαγωγής της Arcus για την παραγωγή και διακίνηση πυρομαχικών. Μερικά από τα έγγραφα κατασχέθηκαν από το υπουργείο άμυνας, το οποίο πρέπει  να αποσαφηνίσει την διακίνηση αυτή .
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία παραβίαση. Εάν κατά τον έλεγχο αποδειχθούν και βρεθούν ενδείξεις και ίχνη  εγκλήματος, τότε θα ξεκινήσουν  οι προδικαστικές διαδικασίες »,  δήλωσε λακωνικά το γραφείο του εισαγγελέα της Gorna Oryahovitsa.
Με προτροπή του νέου Βούλγαρου προέδρου ο  εισαγγελέας θα πρέπει να δώσει απάντηση στα πολυάριθμα περιστατικά προμηθειών βουλγαρικών όπλων στους Σύρους τζιχαντιστές.
Πληροφορίες εμπλέκουν άμεσα  Βούλγαρους  αξιωματούχους οι οποίοι έλαβαν μεγάλα ποσά σε  μετρητά για την πώληση όπλων μέσω ενδιάμεσου φορέα, και αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ερευνητές.
Φέτος  η Arcus αύξησε τα έσοδά τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν  σε περίπου  45 εκατομμύρια δολάρια .
Κατά τις έρευνες ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων (EADaily) οι λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα της πώλησης και παράδοση των βουλγαρικών όπλων προς τη Συρία, επιβεβαιώνεται από  επίσημα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, καθώς και την ίδια η Βουλγαρία.
Μέγα σκάνδαλο στην Βουλγαρία από την αποστολή  πυρομαχικών μέσω ΗΠΑ στους Τζιχαντιστές στην Συρία – Ξεκίνησε δικαστική έρευνα – Προβληματισμός στη Μόσχα για την βουλγαρική κυβέρνηση - Εικόνα1
Το κύκλωμα δεν απαιτούσε  κανέναν  διαμεσολαβητή, και εμπλέκει και την βουλγαρική κυβέρνηση επισήμως με τους  τζιχαντιστές.
Τα βουλγαρικά όπλα αγοράζονταν από εταιρείες των ΗΠΑ όπως  την  Orbital ATK, για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το κρατικό πρόγραμμα στήριξης των συμμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Μιλάμε για εκατομμύρια πυρομαχικά όπως οβίδες πυροβολικού,  εκτοξευτές χειροβομβίδων,  αντιαρματικούς  πυραύλους, σφαίρες,  τα οποία ξαφνικά βρισκόντουσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.
Μόνο φέτος, χάρη στις παραγγελίες από εταιρείες των ΗΠΑ η βουλγαρική βιομηχανία αύξησε τις πωλήσεις όπλων 12 φορές κερδίζοντας 170 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Αμερικανοί παρείχαν  την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή  στη Βουλγαρία.
Τα όπλα και πυρομαχικά φορτώνονταν στο  Μπουργκάς σε ναυλωμένα πλοία με διάφορες σημαίες όπως της Δανίας και  πλοία των εταιρειών  H. Folmer & Co. και Karina Danica, τα οποία κατέπλεαν στην συνέχεια  στο Ιράκ αλλά και προς το λιμάνι της Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία.
Μέγα σκάνδαλο στην Βουλγαρία από την αποστολή  πυρομαχικών μέσω ΗΠΑ στους Τζιχαντιστές στην Συρία – Ξεκίνησε δικαστική έρευνα – Προβληματισμός στη Μόσχα για την βουλγαρική κυβέρνηση - Εικόνα2
Υπενθυμίζεται όμως ότι η Σαουδική Αραβία  δεν χρησιμοποιεί  όπλα και  πυρομαχικά που ακολουθούν  τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Οι  αποστολές όπλων από τη Σαουδική Αραβία στην συνέχεια αποστέλλονταν  απευθείας στη Συρία μέσω τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Επισήμως, οι βουλγαρικές αρχές θα μπορούσαν να προσποιηθούν  ότι δεν γνώριζαν  τον τελικό προορισμό. Ωστόσο, είναι απίθανο ότι δεν είχαν  πληροφορίες για το πού να ταξίδευαν τα ναυλωμένα πλοία από Αμερικανούς.
Ως εκ τούτου, στην ιστορία της προμήθειας όπλων από την Βουλγαρία εκτός όλων των άλλων είναι και θέμα ηθικής, φέρνοντας σε πλήρη αμηχανία τις βουλγαρικές αρχές.











ΠΗΓΗ












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις