Η περίεργη περίπτωση του νησιού Χανς

Η περίεργη περίπτωση του νησιού Χανς


Στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, υπάρχει ένα νησί που ονομάζεται Χανς και έχει έκταση 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησί Χανς βρίσκεται στη μέση του στενού Nares Strait, το οποίο χωρίζει τον Καναδά από
την Γροιλανδία. Η Γροιλανδία, αν δεν το ξέρατε ήδη, είναι μια περιοχή που ανήκει στη Δανία.
Από το 1930, υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, Καναδά και Δανίας, για το σε ποιον ανήκει το μικρό και άγονο νησί στη μέση του πουθενά. Βλέπετε, ο διεθνής νόμος, που είναι απλά μια επίσημη ονομασία για τον Κώδικα των Πειρατών, ορίζει πως όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιοδήποτε κομμάτι γης, εάν αυτό βρίσκεται μέσα σε απόσταση 12 μιλίων (περίπου 19 χιλιόμετρα) από την ακτή. Από τη στιγμή που το στενό Nares Strait έχει πλάτος μόλις 22 μίλια (περίπου 35 χιλιόμετρα), το νησί Χανς βρίσκεται μέσα στο όρια διεκδίκησης και των δύο χωρών.
Οπότε, σε ποιον ανήκει πραγματικά το νησί; Η αλήθεια είναι πως το νησί αυτό βρισκόταν υπό την δικαιοδοσία της Δανίας, με απόφαση του Διαρκούς Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης της Κοινωνίας των Εθνών το 1933. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η Κοινωνία των Εθνών καταργήθηκε, πράγμα που τους έκανε να μετανιώσουν την απόφαση να ονομάσουν το Δικαστήριο Διεθνής Δικαιοσύνης... Διαρκές. Όπως και να'χει, η Κοινωνία των Εθνών αντικαταστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.
Μετά από αυτή την αλλαγή, η διεκδίκηση της Δανίας είχε ξεχαστεί σχεδόν από όλους, αφού η απόφαση του Δικαστηρίου δεν είχε πλέον καμία βαρύτητα. Έτσι, ο Καναδάς είπε στη Δανία να κρατήσει τα χέρια της μακριά από το νησί Χανς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διαμάχη που κρατάει μέχρι και σήμερα.
Ευτυχώς, ο Καναδάς και η Δανία είναι σχετικά ειρηνικές χώρες και αυτή η μακροχρόνια φιλονικία έχει στις μέρες μας περισσότερο χιουμοριστικό χαρακτήρα. Το 1984, ο Υπουργός Υποθέσεων της Γροιλανδίας επισκέφτηκε το νησί Χανς και τοποθέτησε εκεί μια δανική σημαία. Κάτω από τη σημαία άφησε ένα μπουκάλι μπράντι και ένα σημείωμα που έγραφε "Καλώς ήρθατε στο Δανικό Νησί". Αυτό αποτέλεσε την έναρξη του λεγόμενου "πολέμου των ουίσκι" ανάμεσα στα δύο έθνη.
Από εκείνη την ημέρα, οι στρατοί των δύο αυτών χωρών επισκέπτονται ανά τυχαία χρονικά διαστήματα το νησί Χανς και αντικαθιστούν την σημαία της χώρας που βρισκόταν εκεί τελευταία με την δική τους, καθώς αφήνουν, επίσης, και ένα μπουκάλι ουίσκι μαζί με ένα σημείωμα που λέει "Καλώς ήρθατε στον Καναδά" ή "Καλώς ήρθατε στη Δανία" αντίστοιχα. Ο Δανός πρέσβης, Πίτερ Γιένσεν, είπε πως κάθε φορά που οι Δανοί επισκέπτονται το νησί, αφήνουν ένα μπουκάλι Schnapps, ενώ οι Καναδοί αφήνουν με τη σειρά τους ένα μπουκάλι Canadian Club.
Όλη αυτή η διαμάχη για ένα άγονο κομμάτι γης μπορεί να μοιάζει λίγο χαζή, αλλά είναι σίγουρα πιο αστεία από τις πυρηνικές απειλές των άλλων κρατών. Ωστόσο, οι Καναδοί και οι Δανοί αναγνωρίζουν πως αυτό το αστείο δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα και ομολογούν πως το παγωμένο ξερονήσι στη μέση του πουθενά θα μπορούσε να μετατρέψει μια μέρα αυτή την φιλική διαφωνία σε κάτι πιο σοβαρό. Στις μέρες μας υπάρχουν σχέδια για να μπορούν να έχουν εξουσία στο νησί Χανς και οι δύο χώρες συλλογικά.







ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις