Η αιμοσταγής Σέχτα Επαναστατών πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ;

 
 
 
Την τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών θυμίζει η δράση της τρομοκρατικής ομάδας που πολυβόλησε με ΑΚ-47 Καλάσνικοφ την κλούβα των ΜΑΤ χθες το πρωί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
 
Τόσο η τρόπος δράσης, όσο και το "αυτόματο κίνητρο" (εκδίκηση) προσομοιάζουν καταπληκτικά με την συγκεκριμένη οργάνωση. Και απ'ότι φαίνεται οι αστατυνομικοί είχαν "άγιο" χθες, αφού πιθανότα προκλήθηκε εμπλοκή στο όπλο και δεν έριξε περισσότερες σφαίρες.
 
Η Σέχτα Επαναστατών είναι τρομοκρατική οργάνωση που μφανίστηκε για πρώτη φορά στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, ως απόρροια της εξέγερσης μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν πραγματοποίησε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού ενώ έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο δολοφονίες.
 
Το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 2009 όταν επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού στις 4.10 τα ξημερώματα, με πυροβολισμούς και ρίψη χειροβομβίδας που δεν εξερράγη.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 15 μέτρων εναντίον της σκοπιάς του αστυνομικού τμήματος, μέσα στην οποία βρισκόταν ο 21χρονος αστυφύλακας-σκοπός.
 
Προκλήθηκαν επίσης μεγάλες υλικές ζημιές στο αστυνομικό τμήμα. Λίγο αργότερα, την ίδια ημέρα, μετά από τηλεφώνημα στην εφημερίδα Τα Νέα, βρέθηκε η προκήρυξη της οργάνωσης σε CD, μέσα σε μία ανθοδέσμη στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
 
Στην προκήρυξη τους αναφέρεται πως στόχος της επίθεσης ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και ότι οι αστυνομικοί ήταν τυχεροί που δεν εξερράγη η χειροβομβίδα. Πρακτικά και χθες ακολούθησαν την ίδια τακτική.
 
Στις 17 Φεβρουαρίου, μέλη της Σέχτας Επαναστατών άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ενώ πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που δεν εξερράγη.
 
Το τρίτο χτύπημα της Σέχτας έγινε τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2009 στα Άνω Πατήσια, κατά του υπαρχιφύλακα των ΕΚΑΜ Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα, 41 χρονών, που πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες.
 
Ο υπαρχιφύλακας βρισκόταν σε υπηρεσία και φρουρούσε γυναίκα μάρτυρα στη δίκη του ΕΛΑ. Στις 22 Ιουνίου η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή την ενέργεια με τηλεφώνημα και CD-προκήρυξη.
 
 
Μετά από ένα μακρύ διάστημα, η Σέχτα εμφανίστηκε και πάλι τον Ιούλιο του 2010. Το τέταρτο χτύπημα της οργάνωσης ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, τα ξημερώματα της 19 Ιουλίου 2010 στην Ηλιούπολη με 16 σφαίρες.
 
Μια άλλη επίθεση έχει πολλά κοινά με την δράση της Σέχτας Επαναστατών αν και κανένας δεν έλαβε την ευθύνη την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 1999.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, συνολικά βρέθηκαν 99 κάλυκες και μια περόνη χειροβομβίδας. Οι κάλυκες στάλθηκαν για ταυτοποίηση. Επίσης, εντοπίστηκαν τρεις κλεμμένες μηχανές στην Αγία Παρασκευή.
 
Στις 21:40 το βράδυ της Τρίτης, οι δράστες άνοιξαν πυρ με πυροβόλο όπλο, ενώ πέταξαν και μια χειροβομβίδα. Οι πρώτες έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι οι περισσότερες σφαίρες που ρίχθηκαν, προήλθαν από πυροβόλο όπλο τύπου ΑΚ-47 Καλάσνικοφ.
 
Όπως δήλωσε ο τότε  Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας, τα δύο όπλα της επίθεσης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες πλησίασαν στην είσοδο του τμήματος, που βρίσκεται επί της οδού Πεντέλης και πυροβόλησαν κατά του σκοπού και ενός ακόμη αστυνομικού.
 
Από τους πυροβολισμούς έξι άτομα τραυματίστηκαν. Δύο αστυνομικοί, μια γυναίκα δόκιμος και ένας ειδικός φρουρός τραυματίστηκαν σοβαρά. Δέχθηκαν σφαίρες στον θώρακα και στην κοιλιά, ενώ οι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά.
 
Από την επίθεση τραυματίστηκε πολύ ελαφρά και ένας ακόμα αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου δεν κρίθηκε σοβαρή, ώστε να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Επίσης, ένας 47χρονος που περνούσε συμπτωματικά από το σημείο της επίθεσης, λιποθύμησε και διακομίσθηκε σε κατάσταση σοκ στον Ερυθρό Σταυρό.
 
Η πολύχρονη «απουσία» της συγκεκριμένης οργάνωσης, σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, οφείλεται στη πιθανή σύλληψη κάποιων μελών της για συμμετοχή σε άλλη τρομοκρατική επωνυμία, αυτή της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Τα ίδια στελέχη της αστυνομίας,  υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τρία φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας και ένας καταζητούμενος, συμμετείχαν στις τρομοκρατικές ενέργειες και των δύο οργανώσεων.
 
Η πολύχρονη «απουσία» της συγκεκριμένης οργάνωσης, λένε στελέχη της αντιτρομοκρατικής, οφείλεται στη πιθανή σύλληψη μελών της για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
 
Ολο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, και ενώ μεσολάβησαν υποθέσεις που γινόταν αναφορές στη «Σέχτα Επαναστατών», όπως στην περίπτωση του 32χρονου δράστη της πενταπλής δολοφονίας στην Αγ. Νάπα της Κύπρου στις 23 Ιουνίου 2012, και τη διπλή δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν τις υποψίες τους για τα μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» και να εντοπίσουν τον οπλισμό που χρησιμοποίησε στις δολοφονικές επιθέσεις της.
 
Οι τέσσερις κούτες του υλικού που είχαν συλλέξει μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία πριν από τρεις ημέρες, τρεις τουλάχιστον δικαστικοί λειτουργοί μελέτησαν τα στοιχεία και άσκησαν τις διώξεις.
 
Η αιμοσταγής σε ενέργειες και προκηρύξεις οργάνωση έχει σιγήσει από τις 19 Ιουλίου 2010 όταν τουλάχιστον τρία από τα μέλη της φορώντας αστυνομικές στολές ή σεκιουριτάδων χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, στην Ηλιούπολη. Είπαν ότι του κλέβουν το αυτοκίνητο. Όταν ο δημοσιογράφος κατέβηκε, πυροβόλησαν 16 φορές με όπλα των 9ΜΜ, οι τρεις είχαν βρει το θύμα στο κεφάλι, αφού οι δράστες φαίνεται να έδωσαν «χαριστικές βολές». Η προκήρυξή ανάληψης ευθύνης συνοδευόταν με μία φωτογραφία που αποτύπωνε 17 όπλα, μεταξύ των οποίων πολεμικά καλάσνικοφ, Σκόρπιον, περίστροφα και πιστόλια των 9ΜΜ.
 
Η αιμοσταγής σε ενέργειες και προκηρύξεις οργάνωση έχει σιγήσει από τις 19 Ιουλίου 2010 όταν τουλάχιστον τρία από τα μέλη της χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και τον δολοφόνησαν
 
Στις 5 Δεκεμβρίου 2010 συλλαμβάνονται, ο καταζητούμενος σήμερα Κώστας Σακκάς και ο Αλέξανδρος Μητρούσιας, αναζητούμενο τότε μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», έξω από γκαράζ την οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη.
 
Είχαν στην κατοχή τους έναν ορειβατικός σάκο μέσα στον οποίο υπήρχαν δύο πιστόλα glock, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων, μια χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δυο κινητά τηλέφωνα και 2 USB. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούσαν ότι τα συγκεκριμένα όπλα, ήταν κάποια από εκείνα που απεικονίζονταν στην φωτογραφία του οπλισμού της «Σέχτας Επαναστατών», χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης αυτής της εκτίμησης.
 
Λίγο αργότερα στον Πειραιά συλλαμβάνεται ένα ακόμη καταζητούμενο μέλος της «Συνωμοσίας», ο Γιώργος Καραγιαννίδης, στα Εξάρχεια ο Χρήστος Πολίτης, στην Καλλιθέα η Στέλλα Αντωνίου και στη Σητεία Κρήτης ο Δημήτρης Μιχαήλ. Ο Χρήστος Πολίτης είχε κληθεί και εξεταστεί από αρμόδιο ανακριτή για συμμετοχή σε εμπρηστική ενέργεια που έγινε στις 22 Μαΐου 2008 πίσω από το εφετείο Αθηνών, ενέργεια που είχε αναλάβει με προκήρυξή της η επωνυμία «Κομάντος Χρήστος Τσουτσουβής».
 
Ανάμεσα σε αυτές τις 14 συλλήψεις, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούσαν έντονα πως ήταν και κάποια άτομα που συμμετείχαν στις δολοφονικές επιθέσεις της «Σέχτας Επαναστατών»
 
Την 1η Νοεμβρίου 2010 συλλαμβάνονται οι Παναγιώτης Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος για την αποστολή τρομοπακέτων, στις 26 Ιανουαρίου 2011 συλλαμβάνεται στη Νέα Κηφισιά ο Μιχάλης Νικολόπουλος, και στις 14 Μαρτίου σε διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Ν. Ιωνία Βόλου συλλαμβάνονται ο αδερφός του Γιώργος, ο Χρήστος Τσάκαλος και ο Νταμιάνο Μπολάνο.
 
Όλοι τους ήταν καταζητούμενοι για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Στον Βόλο, είχαν συλληφθεί επίσης, η Όλγα Οικονομίδου και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα κατασχέθηκαν τρία πολεμικά καλάσνικοφ, επτά πιστόλια, ένα περίστροφο, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στολές Αστυνομίας, περούκες, φάρος της ΕΛ.ΑΣ., ασύρματοι και χειρόγραφες σημειώσεις από τις οποίες προέκυπτε η προετοιμασία απαγωγής διευθυντή τράπεζας και ληστεία στο υποκατάστημά του.
 
Ανάμεσα σε αυτές τις 14 συλλήψεις, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εκτιμούσαν έντονα πως ήταν και κάποια άτομα που συμμετείχαν στις δολοφονικές επιθέσεις της «Σέχτας Επαναστατών», ενώ και ο οπλισμός που κατασχέθηκε υποστήριζαν ότι ήταν από εκείνον της φωτογραφίας που είχε επισυνάψει στην προκήρυξή της η οργάνωση. Και τα 18  όπλα που εντοπίσθηκαν στις γιάφκες ήταν «καθαρά» κι επιπλέον πολλά από αυτά δεν ήταν τελικά του ίδιου τύπου με αυτά που απεικονίζονται στην φωτογραφία του οπλοστασίου της «Σέχτας Επαναστατών».
 
Έως και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να τεκμηριώσουν αυτές τις εκτιμήσεις τους.
 
Στις προκηρύξεις του Σχεδίου Φοίνικας της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, το καλοκαίρι του 2013, η «Σέχτα Επαναστατών» εμφανίζεται ως «συνεργαζόμενη» οργάνωση, κάτι που είχε προκαλέσει την ανησυχία των αρμόδιων αξιωματικών, ωστόσο είχε εκτιμηθεί ότι η αναφορά της είχε εκφοβιστικό χαρακτήρα.
 
Παρόλα αυτά τα δύο πιστόλια και ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, που αποτελούσαν τον οπλισμό «ταυτότητα» της Σέχτας Επαναστατών, δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα... 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις