«H βρετανική κυβέρνηση γνώριζε 2 εβδομάδες νωρίτερα για την αιματήρη εξέγερση στην Πλ. Τιενανμέν»

 


Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη με στοιχεία που φέρνουν σε δύσκολη θέση το Λονδίνο προχωρά η εφημερίδα Independent.
Όπως γράφει, η βρετανική κυβέρνηση ήξερε
δυο εβδομάδες νωρίτερα ότι ο κινεζικός στρατός ετοιμαζόταν για τη σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989, επικαλούμενη πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.
Σύμφωνα με αυτό ο εκπρόσωπος της χώρας στο Πεκίνο είχε προειδοποιήσει για πιθανό αιματοκύλισμα. «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα» γράφει ο Σερ Άλαν Γιούεν Ντόναλντ στις 20 Μαίου 1989. Την ίδια μέρα ο κομμουνιστής ηγέτης Ντενγκ Ξιάο Πινγκ κήρυξε στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησε 300.000 στρατιώτες.china
Μάλιστα παρέθεσε και την μαρτυρία του σινολόγου Στιούαρτ Σραμ που επικαλούμενος στελέχη της κυβέρνησης είπε ότι ο Ντενγκ είπε το εξής: » Διακόσιοι νεκροί θα φέρουν 20 χρόνια ειρήνης στην Κίνα».
Ο ξεσηκωμός των φοιτητών έληξε με αιματηρό τρόπο στις 4 Ιουνίου 1989. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 200 με 300 νεκρούς αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι χιλιάδες μπορεί να πέθαναν.
Η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είχε δηλώσει συγκλονισμένη από τη σφαγή. Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την κυβέρνηση για το δημοσίευμα.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις