Έρχεται μείζονα ελληνοτουρκική κρίση; - Το «ΟΧΙ» στο τουρκικό δημοψήφισμα προηγείται με 57,6% έναντι του «ΝΑΙ»

 
 
 
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και ετοιμάζει πολεμικό συμβούλιο για αμέσως μετά το δημοψήφισμα καθώς με βάση την τελευταία σφυγμομέτρηση το «ΟΧΙ» φαίνεται να επικρατεί κατά κράτος έναντι του «ΝΑΙ» με ποσοστό 57,57%
 
Δηλαδή ο τουρκικός λαός προσανατολίζεται στο να μην επιτρέψει στον Ρ.Τ.Ερντογάν να αποκτήσει παντοδυναμία διαμέσου συγκέντρωσης όλων των πολιτικών εξουσιών στο πρόσωπό του.
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητάει την μετατροπή της τουρκικής Δημοκρατίας σε προεδρική. Θα έχει ακόμα και την εξουσία να διορίζει ο ίδιος και τον πρωθυπουργό με τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές να ταυτίζονται.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την Εurasian Public Opinion Research Center «ΟΧΙ» προσανατολίζονται να ψηφίσουν 57.57%  και «ΝΑΙ» 42.43%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα πσοστά αυτά η πρόταση Ρ.Τ.Ερντογάν δεν έχει καθολική απήχηση ούτε μεταξύ των πιστών ψηφοφόρων του ΑΚΡ
 
Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μεταξύ 3-9 Μαρτίου σε 26 πόλεις και επαρχίες, συμμετείχαν 8.120 πολίτες.
 
Από τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ «ΝΑΙ» θα ψηφίσουν το 69.4% που σημαίνει ότι μια σεβαστή μερίδα δεν συμμερίζεται το όραμα Ερντογάν
 
 
Δεν φαίνεται όμως να πείθει ούτε τους ψηφοφόρους του εθνικιστικού ΜΗΡ όπου «ΟΧΙ» ψηφίζουν το 50.1%
 
83% των ψηφοφόρων του CHP θα ψηφίσουν «όχι» όπως επίσης και 75.3% των ψηφοφόρων του φιλοκουρδικού ΗDP. 
 
Εάν πραγματοποιούνταν εκλογές σήμερα το ΑΚΡ θα έπαιρνε 45.23% το CHP 31.58% το MHP 9.68% και το φιλοκουρδικό ΗDP 10.32%
 
Tι σημαίνουν όλα αυτά. Δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να αλλάξει τάση το τουρκικό εκλογικό σώμα εκτός εάν εφευρεθούν «κρίσεις» και σοβαρές «απειλές»
 
Εάν ο Ρ.Τ.Ερντογάν χάσει το δημοψήφισμα έρχεται το πολιτικό του τέλος. Αυτό δεν θα το αποδεχθεί. Εάν χάσει από την επόμενη ημέρα χρειάζεται μια μείζονα κρίση για να μείνει στην εξουσία.
 
Μπορεί και να την προκαλέσει και πριν το δημοψήφισμα για να βρει μια αφορμή να το ακυρώσει εάν δεν βρει τρόπο να πείσει την τουρκική κοινωνία.
 
Στα Επιτελεία ανησυχούν και έχουν κάθε δίκιο. Κακά τα ψέματα ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε πολύ μεγάλο πολιτικό ρίσκο για να τα κερδίσει όλα και ισόβια. Τα δημοψηφίσματα πάντα πρωσοποποιούνται και ο χαμένος πληρώνει το «μάρμαρο».
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν φημίζεται ως κάποιος που ξέρει να χάνει
 
Για να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου ώθησε την χώρα του σε ολοκληρωτικό πόλεμο μετους Κούρδους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία προκειμένουν να συσπειρώσει ψήφους.
 
Τώρα τι του μένει να κάνει; Μια κρίση στο Αιγαίο για να παραμείνει στην εξουσία και πάλι με όποιο κόστος.
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις