Επιχείρηση αθώωσης του ιμάμη από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής

 


Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επιθυμώντας να επιβεβαιώσει στα μάτια της μειονότητας τον… προστατευτικό του ρόλο, έχει στήσει
επιχείρηση «αθώωσης» του 47χρονου ιμάμη Ηλιόπετρας Ξάνθης, Σαμπρή Εμίν Κεχαγιά. Για να πετύχει το σκοπό του, χρησιμοποιεί δύο βασικά εργαλεία του στην περιοχή: την ψευδομουφτεία Ξάνθης και τα τουρκόφωνα ΜΜΕ. Ετσι, μετά τη σύλληψη για οπλοκατοχή, τα φερέφωνα της Αγκυρας προσπαθούν να «θολώσουν τα νερά», σχετίζοντας την υπόθεση με το κλείσιμο ενός παράνομου χώρου προσευχής μουσουλμάνων στην… Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη φωτιά στο τζαμί του Διδυμοτείχου αλλά και τον εχθρό του Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, με τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν πριν από χρόνια στενότατος συνεργάτης.
Η μειονότητα εμφανίζεται μπερδεμένη για το τι ακριβώς έγινε το πρωινό της περασμένης Τρίτης στο παλιό τζαμί της Ηλιόπετρας. Ο γεννημένος το 1970 στο πομακοχώρι Πάχνη του Δήμου Μύκης, Σαμπρή Εμίν Κεχαγιά, βρέθηκε να κατέχει στο σπίτι του ένα όπλο φλομπέρ και σε εξωτερικό χώρο του τζαμιού, κάτω από τα ηχεία του μιναρέ, εντοπίστηκαν δύο πιστόλια με γεμιστήρες και σφαίρες. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτική ανάκριση και τα όπλα εστάλησαν στην Αθήνα για βαλλιστική εξέταση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα τουρκόφωνα ΜΜΕ και ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε πήραν «γραμμή» από το προξενείο να καλύψουν το 47χρονο ιμάμη. Έτσι, για το συμβάν μπορεί να φταίνε: ο… Γκιουλέν και οι άνθρωποί του στην περιοχή, μουσουλμάνοι που δεν συμπαθούν τον Ερντογάν, όσοι έβαλαν φωτιά στο τζαμί του Διδυμοτείχου και εκείνοι που έκλεισαν τον παράνομο χώρο προσευχής πριν από δύο μήνες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι: «Γιατί κάποιος να θέλει να στοχοποιήσει το συγκεκριμένο ιμάμη; Τι έκανε ο Εμίν Κεχαγιά που ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι θέλησαν να τον εκδικηθούν με αυτόν τον τρόπο;». Τα «φερέφωνα» της Αγκυρας στην περιοχή δεν δίνουν καμία απάντηση. Αυτό που έχει γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο 47χρονος ιμάμης ουδέποτε απασχόλησε τις Αρχές ούτε έκανε «εμπρηστικές» δηλώσεις ούτε κινούνταν σε «επικίνδυνα» μονοπάτια. Είναι ένας ιμάμης σε ένα μικρό χωριό της Ξάνθης και μάλιστα υπηρετεί εκεί σχεδόν 22 χρόνια. Βέβαια, τις επαφές του με τους αξιωματούχους της μειονότητας τις είχε και γι’ αυτό είχε φροντίσει ο προϊστάμενός του, δηλαδή ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μέτε. Αλλωστε, μόλις πριν από τέσσερις μήνες, σε εκδήλωση μεβλήτ στο τζαμί της Ηλιόπετρας, ο Κεχαγιά προσευχήθηκε και απόλαυσε την παρέα του Ζεΐμπεκ Χουσεΐν (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης), του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Φαΐκογλου Αχμέτ και του Χατζηοσμάν Αχμέτ, τέως βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης.
Όσο περνούν οι μέρες τόσο έρχονται στο φως πληροφορίες σχετικά με το πώς οι ελληνικές Αρχές έφτασαν στη σύλληψη του ιμάμη. Στην ΕΛ.ΑΣ. είχε γίνει καταγγελία ότι μέσα στο χώρο του τζαμιού κρύβονται λαθρομετανάστες. Αστυνομικοί, συνοδευόμενοι από δικαστικό λειτουργό, έφτασαν στο χώρο. Αστυνομικός ανέβηκε στο μιναρέ και κάτω από τα μεγάφωνα βρήκε μία μαύρη τσάντα, η οποία περιείχε δύο όπλα και σφαίρες. Ο μιναρές είναι στην ουσία μία εξέδρα με εξωτερική σκάλα, όπου ο καθένας έχει πρόσβαση. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 47χρονου. Πίσω από την πόρτα βρέθηκε το φλομπέρ, για το οποίο είπε ότι το είχε αγοράσει πριν από 27 χρόνια, όταν δεν ήταν απαραίτητη η έκδοση άδειας.
=Την υπεράσπιση του ιμάμη ανέλαβε ο γνωστός δικηγόρος Ξάνθης Ιχσάν Αχμέτ Κεχαγιά, ο οποίος είναι ξάδελφός του. Επίσης, ο δικηγόρος είναι «κολλητός» του ψευδομουφτή Ξάνθης και ενεργό μέλος του μειονοτικού κόμματος DEB.
Αμέσως μετά τη σύλληψη άρχισε το παραλήρημα από τα «φερέφωνα». Σύμφωνα με αυτό, η μειονότητα έχει στοχοποιηθεί καθώς η αρχή έγινε με το κλείσιμο του χώρου στην Αλεξάνδρεια, ακολούθησε η φωτιά στο Διδυμότειχο και τώρα τα όπλα στην Ηλιόπετρα. Φυσικά, πίσω από αυτά μπορεί να είναι και ο Γκιουλέν! Μόνο που τίποτα τέτοιο δεν ισχυρίστηκε ο 47χρονος ιμάμης στον εισαγγελέα!
Τι γράφει τουρκόφωνη εφημερίδα της Θράκης
«Εντύπωση προκαλεί πως υπάρχουν ομοιότητες με τις τακτικές που εφάρμοσαν και στην Τουρκία οι δομές της FETÖ (Φετουλάχ Γκιουλέν) αναφορικά με τη συνωμοσία στην Ηλιόπετρα. Αυτά εκεί μπορεί να τα έβαλε οποιοσδήποτε. Πριν οριστικοποιηθεί αυτό, πώς συλλαμβάνεται αυτός ο άνθρωπος και τα ΜΜΕ τον “εκτελούν” προβάλλοντάς τον ως τρομοκράτη; Αυτή είναι η δημοκρατία; Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη; O ελληνικός Τύπος, κινούμενος σαν πολιορκητικός κριός, πετάει λάσπη σε όλους τους ιμάμηδες και στη μειονότητα, συσχετίζοντάς τους με την τρομοκρατία… Στόχος είναι οι ιμάμηδες που υπάγονται στις αιρετές μουφτείες και ξέρουν την Τουρκία ως μητέρα-πατρίδα όπως και η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης που προσεύχεται πίσω τους. Η μειονότητα αυτή είναι η μειονότητα που δεν αποδέχεται τη FETÖ, την οποία στηρίζει η Ελλάδα», είναι απόσπασμα από μία μόνο τουρκόφωνη εφημερίδα της Θράκης, η οποία διατηρεί στενότατες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις