Ενεργειακοί κολοσσοί στη Δ. Ελλάδα για το πετρέλαιο – Όταν κάποιοι επέμεναν ότι “πετρέλαιο δεν υπάρχει”!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελληνικά κοιτάσματα 

 

Διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί αλλά και ισχυροί εγχώριοι «παίκτες» ετοιμάζονται να βάλουν μπρος τα γεωτρύπανα, προκειμένου να ξεκινήσουν την αναζήτηση υδρογονανθράκων σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα – Τυχαίο το ενδιαφέρον; – Τότε που θεωρούσαν “θεωρίες συνωμοσίας” το πετρέλαιο στην Ελλάδα.


Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες τριών διεθνών διαγωνισμών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, όπου έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του και στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσής του.
Ακολουθούν η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, και έπονται οι χερσαίες περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και αναμένεται ο νομικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η Σύμβαση Μίσθωσης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας.
Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτήν θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν, και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας. Διαπραγματεύσεις
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛΠΕ, που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία ανάλογη σύμβαση μίσθωσης.
Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε ότι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια επτά ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου -ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας φιγουράρει στην 7η θέση μεταξύ 130 χωρών σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή που έχουν οι ιδιώτες στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (με ποσοστό 50-50% με το Δημόσιο)- τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, ο οποίος ίσως να κρύβει 100 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γρηγόρη Στεργιούλη.
Σχετικά με το κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο, ο Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ανέφερε ότι προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων με προοπτική, εφόσον εξασφαλισθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες, η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί εντός του 2019. Το συγκεκριμένο κοίτασμα εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών.

Όταν κάποιοι προσπαθούσαν να υποτιμήσουν τα Ελληνικά κοιτάσματα

Αξέχαστη στο πανελλήνιο έχει μείνει η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στους Πρωταγωνιστές, πριν ξεκινήσει την αποτυχημένη καριέρα του ως αρχηγός κόμματος του Ποταμιού. Η εκπομπή είχε ως σκοπό να απομυθοποιήσει διάφορες “θεωρίες συνωμοσίας”, όπως οι χημικοί αεροψεκασμοί, αλλά και ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Για την πρώτη συνωμοσιολογία, ο τότε ΜEGAs δημοσιογράφος είχε φάει το κράξιμο του αιώνα για το ψευδές ρεπορτάζ του σχετικά με αυτούς, ενώ το 2015, ως ‘εξέχων’ πολιτικός πλέον και πρώην δημοσιογράφος, είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου τη φοβερή ατάκα, Μην πιστεύεις τους δημοσιογράφους!
Με το ίδιο παραπλανητικό στυλάκι (τη βοήθεια των “ειδικών”) προσπάθησε τότε να πείσει και το κοινό του MEGA ότι… άνθρακες ο θησαυρός των υδρογονανθράκων! Δείτε το σχετικό απόσπασμα:



Κι εδώ ο ΓΑΠ που τη μια δήλωνε ότι πετρέλαιο δεν έχουμε στην προσπάθεια του να πλασάρει τις ΑΠΕ και μετά από 2 χρόνια ανακοίνωνε με καμάρι τις έρευνες για πετρέλαιο:











ΠΗΓΗ









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις