Η Γαλλία και οι μυστικές δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Γαλλία και οι μυστικές δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα


Η υποτιθέμενη «αντικειμενική ενημέρωση» σε Ελλάδα και Ευρώπη παρουσιάζει την επικράτηση του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές ως «επιτακτική ανάγκη» απέναντι στον κίνδυνο
επικράτησης της «ακροδεξιάς» στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. και Μπενουά Αμόν 6,35%.
Η Μαρί Λεπέν, εκπρόσωπος της παραδοσιακής Εθνικής Δεξιάς της Παλαιάς Τάξης, θα έχει απέναντί της τις δυνάμεις της αριστερόστροφης γαλλικής κοινοβουλευτικής πολιτικής σκηνής σε όλες τις αποχρώσεις της, από την Κεντροδεξιά μέχρι την Αριστερά, μιας και σοσιαλιστές, κεντροδεξιοί και κομμουνιστές θα στηρίξουν τον υποψήφιο του, όπως παρουσιάζεται για να πάρει ψήφους από όλες τις πλευρές, ριζοσπαστικού Κέντρου.
Η Νέα Τάξη συσπειρώνει τις δυνάμεις της στην Γαλλία, για να μην την πάθει όπως στις ΗΠΑ, ωστόσο πρέπει να εφιστήσει την προσοχή της και στην Ελλάδα.

Η δεξιόστροφη Παλαιά Τάξη προσπαθεί να επηρεάσει την πολιτική ρητορική του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να το στρέψει περισσότερο προς την παραδοσιακή Δεξιά και να το απομακρύνει από το Κέντρο της αριστερόστροφης Νέας Τάξης.
Αυτό που τονίζεται άλλωστε από πολλούς δεξιούς πολιτευτές και αναλυτές, είναι η ανάγκη μιας δεξιάς ρητορικής, η οποία θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν σκορπιστεί σε διάφορα μικρά κόμματα της διασπασμένης Δεξιάς.
Μία αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, θα λειτουργούσε ιδανικά σε σχέση με την εφαρμογή της «συμφωνίας της αλήθειας», όπως την έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς βέτο από συγκυβερνώντα κόμματα.
Όπως μεταδίδεται, ο σχεδιασμός της οδού Πειραιώς «πατάει» στην εκτίμηση ότι ο απώτερος χρόνος της προκήρυξης εκλογών θα είναι το φθινόπωρο του 2018, καθώς στις αρχές του 2019 θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία της με τους δανειστές και να προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και ως εκ τούτου πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει στις κάλπες πριν υποστεί το πολιτικό κόστος και των μέτρων αυτών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία». γίνεται λόγος για κρυφές μετρήσεις, με βάση τις οποίες στελέχη του επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ βρίσκεται πολύ κοντά και εντέλει θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «όσο μακραίνει ο χρόνος των εκλογών τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε σε μια ισχυρή αυτοδυναμία».




Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ομάδας, υπό τον Τ. Θεοδωρικάκο, που επεξεργάζεται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, στην οδό Πειραιώς θεωρούν πως ακόμη κι αν γίνονταν τώρα εκλογές το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της ΝΔ θα ήταν μια ιδιαιτέρως πιθανή εξέλιξη, «πολλώ δε μάλλον που με την πάροδο του χρόνου θα συνεχίζεται η φθορά της κυβέρνησης» και εξηγούν τα στοιχεία της επεξεργασίας που κάνουν.
Η διαφορά, σημειώνουν, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, «μεγαλώνει από μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα τον μήνα και η μεταξύ τους απόσταση, σε όλες πλέον τις δημοσκοπήσεις, φτάνει σε ιστορικά υψηλά μεγέθη» και μάλιστα «σε μία περίοδο εκλογικά ουδέτερη».
Εξηγούν μάλιστα πως με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα- εξαρτάται εν πολλοίς από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά και την πολυδιάσπαση όλων των πολιτικών χώρων, εκτιμούν ότι το άθροισμά τους μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10% και σε μια τέτοια περίπτωση θα αρκεί για την αυτοδυναμία της ΝΔ ένα ποσοστό της τάξεως του 36,25%.
Αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φτάσει το 8%, για την επίτευξη αυτοδυναμίας χρειάζεται 37%, ενώ αν οι εκτός Κοινοβουλίου σχηματισμοί αθροίσουν ποσοστό 6%, η ΝΔ θα πρέπει να φθάσει το 38%, κάτι που θεωρούν ιδιαιτέρως εφικτό, καθώς στην δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ η πρόθεση ψήφου για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο 33%, σε μη προεκλογική περίοδο και με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να βρίσκεται στο 15%.
Αναμένουμε λοιπόν τι μέλλει γενέσθαι.







ΠΗΓΗ



















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις