Ο «Σάκης» από το Πακιστάν που έφτασε να διαχειρίζεται 58 εκατ. ευρώ

 


Ο 34χρονος «Σάκης» ήρθε από το Πακιστάν στην Ελλάδα πριν από χρόνια και άρχισε να καθαρίζει αυτοκίνητα σε βενζινάδικα. Οι τσέπες του ήταν παντελώς άδειες και δεν μιλούσε καθόλου
ελληνικά. Κατόπιν, ξεκίνησε να τα μιλάει σπαστά, χωρίς ποτέ να καταφέρει να μάθει επαρκώς τη γλώσσα.
Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι κατάφερε από καθαριστής να γίνει μεγάλος και τρανός… επιχειρηματίας που διαχειρίζεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και συνομιλεί με προμηθευτές κινητών τηλεφώνων απ’ όλο τον κόσμο.
Ο «Σάκης» έπειτα από πολυήμερη απουσία του στο εξωτερικό για «μπίζνες» επέστρεψε στην Ελλάδα και συνελήφθη στις 26 Απριλίου 2017 ως ο ιδιοφυής αρχηγός της «μαφίας των κινητών τηλεφώνων», του κυκλώματος που πουλούσε ολοκαίνουριες συσκευές σε… ανεξήγητα καλές τιμές. Εισήγαγε τα κινητά τηλέφωνα μέσω εταιριών-μαϊμού για να μην καταβάλλει φόρους και τα πουλούσε σε εταιρίες που διατηρούν κυρίως ηλεκτρονικά καταστήματα. Η αξία εμπορεύματος της οργάνωσης υπολογίζεται στα 58.000.000 ευρώ.
Τα υπόλοιπα -τουλάχιστον δέκα- μέλη της οργάνωσής του τον θαύμαζαν αλλά παράλληλα δυσανασχετούσαν για το πόσο αυστηρός και εργασιομανής είναι. Σε μία από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στους κατηγορουμένους, που καταγράφηκε από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύπτεται από τον «Ε.Τ.» της Κυριακής, μέλος της οργάνωσης περιγράφει: «Για να καταλάβεις πώς ξεκίνησε ο Πάκι (εννοεί τον 34χρονο), να ξέρεις ότι δούλευε σε βενζινάδικο. Οταν ήρθε στην Ελλάδα, δεν ήξερε τον Χριστό του… Και βρέθηκε τώρα με όλα αυτά τα λεφτά. Θα σ’ τα εξηγήσω από κοντά. Επειδή έχω δουλέψει με τον συγκεκριμένο πολλά χρόνια και έχω φάει ψωμί, ξέρω πώς δουλεύει. Δεν θα μας φάει ποτέ ούτε ένα ευρώ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι σου λέω… Δεν είναι ο άγνωστος Χ. Ετσι; Εγώ έχω κερδίσει από τον συγκεκριμένο».
Σε άλλη συνομιλία μέλος της οργάνωσης περιγράφει την πίεση που του ασκεί ο «Σάκης» πάνω στη δουλειά αλλά και τα «τερτίπια» του κυκλώματος: «Με πιέζει με τις πωλήσεις. Για να σου το εξηγήσω, αυτή η δουλειά έχει πολλά τερτίπια, τα οποία εγώ δεν τα ξέρω και τα οποία προσπαθεί να μου τα μάθει ένας άνθρωπος που διαρκώς νευριάζει και δεν μιλάει καλά τη γλώσσα. Αυτός λέει κάποια πράγματα τα οποία εγώ δεν τα καταλαβαίνω και αν του πω να τα επαναλάβει γίνεται τούρμπο. Πώς μπορώ, λοιπόν, να συνεννοηθώ με έναν τέτοιον άνθρωπο; Εχω μπλέξει σε μια δουλειά που δεν ξέρω την τύφλα μου… Και δεν μιλάω για το θέμα του κινητού, μιλάω για την αγοραπωλησία, ότι υπάρχουν πολλά, πολλές ιστορίες εδώ πέρα που παίζονται, με το εξωτερικό, με τον ΦΠΑ, με το ένα με το άλλο, που εγώ ούτε λογιστικά κατέχω ούτε τίποτα. Δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Ολη μέρα φωνάζει. Είχε φύγει είκοσι μέρες στην πατρίδα του και είχα βρει την ησυχία μου. Ηρθε και μου γ… πάλι την ψυχολογία. Είναι καλός άνθρωπος, δεν είναι κακός, αλλά είναι μ… με τη δουλειά, είναι εργασιομανής, είναι επιχειρηματίας και δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί και έχει την απαίτηση και αυτοί που του δουλεύουν να δουλεύουν έτσι. Δεν είναι έτσι…».
Ο «Σάκης» είχε φροντίσει να μεταφέρει τα κέρδη του στο εξωτερικό. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Νοέμβριο του 2016 έκανε μεταβίβαση εμβασμάτων ύψους 4.300.000 ευρώ στη Βουλγαρία, ενώ 200.000 λίρες Αγγλίας μεταφέρθηκαν σε εταιρία με έδρα το Λονδίνο και άλλες 600.000 ευρώ στο Πακιστάν. Κύριο μέλημα των ελληνικών Αρχών είναι να γυρίσουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα 4.300.000 ευρώ που εστάλησαν στη Βουλγαρία και για το λόγο αυτό έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και έχει γίνει αίτημα δικαστικής συνδρομής.
Οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν εξαιρετική δουλειά που διήρκεσε μήνες στην προσπάθειά τους να «ξεσκεπάσουν» τη «μαφία των κινητών τηλεφώνων» που ζημίωσε το Δημόσιο περίπου κατά 6.000.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε ότι το αρχικό κεφάλαιο των κατηγορουμένων ήταν μόλις 60.000 ευρώ. Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει το στήσιμο των εικονικών εταιριών ήταν κυρίως ο «υπαρχηγός» της οργάνωσης, ένας 42χρονος από το Μπανγκλαντές, ο οποίος προφυλακίστηκε μαζί με τον αρχηγό.

Αναζητούσαν «μπροστινούς» για να στήσουν εικονικές εταιρίες

Σε συνομιλία μέλους του κυκλώματος περιγράφεται η αγωνιώδης προσπάθεια για ανεύρεση «μπροστινού» για την ίδρυση εικονικής εταιρίας: «Βρες “μπροστινούς” για εκεί. Ο,τι θέλεις να κάνεις σε βουλγάρικα κάνε το εδώ μου είπαν και τελείωσε η υπόθεση. Το ίδιο πράγμα είναι… Αρα, πρέπει να βρούμε κάποιον για εδώ. Οχι, Ελληνα. Δεν ξέρω σου λέω, δεν ξέρω. Αυτό δεν το ξέρω. Αλλά ότι εδώ πέρα πρέπει να βρεις κάποιους “μπροστινούς”, ναι, πρέπει να γίνει. Αυτό. Κατάλαβες; Πρέπει να βρεθεί κάποιος τώρα και δεν είναι και εύκολο να τον βρεις. Πρέπει να βρεις έναν τελειωμένο…».
Από την έρευνα προέκυψε ότι το 50-60% του εμπορεύματος που διακινούνταν από το κύκλωμα κατέληγε σε εταιρία που δραστηριοποιείται στις πωλήσεις -κυρίως με ηλεκτρονικό τρόπο- κινητών τηλεφώνων. Τα στελέχη της εταιρίας, η οποία «πρωταγωνιστεί» στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, δεν κατηγορούνται για τίποτα, καθώς αγόραζαν και στη συνέχεια πουλούσαν στους καταναλωτές νόμιμα τις συσκευές καταβάλλοντας τους φόρους. Δεν προέκυψε, μάλιστα, κάποιο στοιχείο ότι γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος. Τα κινητά τηλέφωνα που διακινούνταν από το κύκλωμα ήταν γνήσια και προέρχονταν από χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Λετονία, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Ιταλία.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις