Αποκλειστικο...Πως η Ρωσία έσωσε την Κύπρο

Μόνο στο el.gr: Πως η Ρωσία έσωσε την Κύπρο


Την εμπλοκή της Ρωσίας στην αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό βλέπει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Συγκεκριμένα, το
δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μόσχα έχει ενεργήσει «παρασκηνιακά» προκειμένου να αποτραπεί μια λύση, καθώς αυτό θα έφερνε τη συμφιλίωση ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα για επανένωση της Κύπρου η οποία διχάστηκε μετά από τον πόλεμο, κατέρρευσε από την διακοπή των προσπαθειών για συμφιλίωση, έπειτα από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων», λέει το δημοσίευμα.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αισιοδοξία που προέκυψε από τις συνομιλίες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ως «η ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς» να ενώσουν το νησί της Μεσογείου, απέβη άκαρπη όταν ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανακοίνωσε πως τερματίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες.
«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος δεν υπάρχει καμία βάση για να συνεχιστεί αυτή η διπλωματία του πήγαινε-έλα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας σε σύντομη δήλωση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα πρόσωπα των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο πλευρές είχαν βρει δυο ηγέτες που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν «τις κατάλληλες παραχωρήσεις που απαιτούνται προκειμένου να βρεθεί λύση».
Οι δύο τους είχαν φτάσει στο σημείο να καταθέσουν χάρτες που να περιγράφουν τις εδαφικές προσαρμογές προκειμένου να φτάσουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, προφανώς για τους δικούς της λόγους, προσπαθώντας να στοχοποιήσει την Μόσχα. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων νότια του νησιού και τα οποία άρχισε να ερευνά η Κυπριακή Δημοκρατία, δημιούργησε μία ένταση σε Τουρκία και ψευδοκράτος πιέζοντας ασφυκτικά την ελληνοκυπριακή πλευρά να ενδώσει σε σοβαρά ζητήματα. H συνεχόμενη πολεμική των Τούρκων με τα ερευνητικά πλοία, τις ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις καταγγελίες της Ελλάδας για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έιντε, έπεισαν τον Πούτιν ότι η αποτυχία των συνομιλιών θα είναι μια συμφέρουσα λύση για τα ελληνικά δεδομένα.







ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις