Ποιος κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση;

Ποιος κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση;


Στην άμεση εξέταση του ιού που έπληξε 300.000 υπολογιστές ανά τον κόσμο προχώρησαν μεγάλες εταιρείες κυβερνοασφάλειας στην Αμερική σύμφωνα με αμερικανικά μέσα
ενημέρωσης. Eιδικότερα, η εταιρείες Symantec και Κaspersky Lab ανέλυσαν τον ιό WannaCry και εντόπισαν εργαλεία και στοιχεία κώδικα που θυμίζουν το έργο της ομάδας χάκερ «Λάζαρος» (Lazarus), η οποία πιστεύεται ότι στηρίζεται από την Πιονγκγιάνγκ.
Αν και οι δύο εταιρείες τονίζουν πως δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών που μίλησαν στους «New York Times» ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει σε παρόμοιες ιδέες όσον αφορά την πιθανή εμπλοκή της Βορείου Κορέας.
Όπως ανέφεραν ειδικοί υπολογιστών, ο WannaCry είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή ransomware, ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί αρχεία στον υπολογιστή του θύματος και στη συνέχεια απαιτεί την καταβολή λύτρων ώστε να αποδεσμεύσει τις «κλειδωμένες» πληροφορίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου, έως τώρα οι δράστες έχουν αποκομίσει λιγότερα από 70.000 δολάρια σε λύτρα.
Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει άλλη γνώμη.  Το ransomware προφανώς αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πούτιν. "Η διοίκηση της Microsoft έχει καταστήσει σαφές ότι ο ιός προέρχεται από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η επίθεση ransomware που έπληξε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε "ανώτατο πολιτικό επίπεδο", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Πέρυσι, η Μόσχα πρότεινε να συζητηθούν οι απειλές στον κυβερνοχώρο με την Ουάσινγκτον με την εκπόνηση διμερούς συμφωνίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. "Δυστυχώς, αρνήθηκαν την πρότασή μας", δήλωσε ο Πούτιν.
Αν και η επίθεση δεν επηρέασε σημαντικά την κυβερνητική υποδομή της Ρωσίας ή τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες της και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα ανησυχίας, σημείωσε ο Πούτιν.
Η Microsoft, η οποία έχει επικρίνει την NSA για τον ρόλο τηw, κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα για το λειτουργικό της σύστημα, που δεν υποστηρίζεται πλέον από τα Windows XP, για να προστατέψει τους υπολογιστές που εξακολουθούν να είναι μολυσμένοι. Η τεχνολογική εταιρεία κάλυψε ένα κενό ασφαλείας στο νεότερο υποστηριζόμενο λογισμικό, αλλά τα λειτουργικά συστήματα που δεν ενημερώθηκαν εξακολουθούν να είναι ευάλωτα.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις