Εθνικισμός και στην οικονομία: Το δόγμα Τραμπ

Εθνικισμός και στην οικονομία: Το δόγμα Τραμπ 

 

"Πρώτα η Αμερική" και επί των οικονομικών.

Αυτό είπε με άλλα λόγια ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε χθεσινή του
συνέντευξη στο περιοδικό Economist, εξηγώντας πως η καλή διαχείριση επί των οικονομικών θεμάτων, συνεπάγεται και έναν στοιχειώδη αυτοσεβασμό προς το ίδιο το αμερικανικό έθνος.
"Έχει πολύ μεγάλη σχέση με το εμπόριο. Έχουμε τόσες πολλές κακές εμπορικές συμφωνίες. Σε ένα σημείο όπου δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε καλές εμπορικές συμφωνίες", δήλωσε ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του (Μπαράκ Ομπάμα) μίλησε για μείωση φόρων και κράτους.
Έθεσε ως "εθνικό στόχο" την δραστική μείωση του εμπορικού ελλείμματος, φτάνοντας ακόμη και στο μηδέν, ενώ φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες σε διακρατικές συμφωνίες όπως η NAFTA.
"Δεν χρειάζεται να πάει αμέσως στο μηδέν. Αλλά σε κάποιο σημείο θα θέλαμε να το φτάσουμε στο μηδέν, όπου μερικές φορές μπορούμε να είμαστε επάνω και μερικές φορές μπορεί να είναι ψηλά".
Η κυβέρνηση Τραμπ ήδη έχει εξαγγείλει δραστική μείωση των φόρων στο αμερικανικό κράτος έως και 75%, δέσμευση την οποία φαίνεται να κρατάει, έπειτα και την οριστική κατάργηση του Obamacare.
Παράλληλα όμως με την εσωτερική οικονομική μεταρρύθμιση, για τον ίδιο και το επιτελείο του, υψίστης σημασίας ζήτημα είναι και οι διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.







ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις