Τι κρύβεται πίσω από την συνάντηση Τραμπ-Κίσινγκερ

Τι κρύβεται πίσω από την συνάντηση Τραμπ-Κίσινγκερ


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσσινγκερ για να συζητήσουν σχετικά με
τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια τερματισμού της βίας στη Συρία.
"Μιλήσαμε για τη Συρία και νομίζω ότι θα τα πάμε πολύ-πολύ καλά στη Συρία. Θα σταματήσουμε τους φόνους και τον θάνατο", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, είναι ο μόνος πρώην επικεφαλής διπλωματίας που "παίζει διπλό ταμπλό" σε ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ έχει συναντηθεί πολλές φορές και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν σχετικά με τις εστίες έντασης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ κάλεσε τον Κίσινγκερ να μεσολαβήσει με την Μόσχα, λίγο πριν την συνάντηση του Ρεξ Τίλερσον με τον ομόλογό του Σεργεί Λαβρόφ. Θέμα της ιδιότυπης μεσολάβησης ήταν η Συρία και η κοινή γραμμή που πρέπει να τηρήσουν οι δύο υπερδυνάμεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Ο Κίσινγκερ κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών από τον Σεπτέμβριο του 1973 έως τον Ιανουάριο του 1977, υπηρετώντας υπό τους προέδρους Νίξον και Φόρντ. Συγχρόνως κατείχε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας από τον Ιανουάριο του 1969 έως τον Νοέμβριο του 1975.
Ο Κίσινγκερ έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 (και όχι μόνο), μια περίοδο που έλαβε χώρα η χαλάρωση των αμερικανοσοβιετικών εντάσεων, η προσέγγιση με την Κίνα και η απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις