Norilsk: Η πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη

 


Απομονωμένη, μολυσμένη και κυρίως παγωμένη. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό βλέποντας το Norilsk.
Στην πόλη που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου η ψυχρή
περίοδος διαρκεί περίπου 280 μέρες τον χρόνο.Οι χιονοθύελλες την σφυροκοπούν για περισσότερες από 130 ημέρες και το απόλυτο σκοτάδι την καλύπτει για δύο μήνες. Η μέση θερμοκρασία κινείται στους -13 βαθμούς Κελσίου, με το ιστορικό χαμηλό να αγγίζει τους -53.
Η πόλη ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αλλά επισημα άνοιξε το 1935, ως κέντρο του Στρατοπέδου Διορθωτικής Εργασίας Norillag, ενός από τα γκουλάγκ της Σιβηρίας. Το 1951, ο πληθυσμός του στρατοπέδου άγγιζε τους 72.500 πολιτικούς κρατούμενους που δούλευαν στα ορυχεία και τα μεταλλεία. Όταν το στρατόπεδο έκλεισε, στις 22 Αυγούστου του 1956, κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μείνουν στο Norilsk.
Σήμερα, στο Norilsk, όπου ζουν 175.000 άνθρωποι, βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου, χαλκού και παλλάδιου στον κόσμο, τα οποία υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια τόνους. Η εξόρυξη και επεξεργασία των μεταλλευμάτων που γίνεται κάνει το Norilsk μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου: Η όξινη βροχή και το νέφος είναι καθημερινότητα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του θείου προέρχεται από το Norilsk.
Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η Victoria Fiore, που πέρασε αρκετές εβδομάδες στην πόλη για το πρότζεκτ της «My Deadly, Beautiful City», κατέγραψε τις ζωές τους με την κάμερά της και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.


















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις