Νέα δημοσκόπηση: Πρωτοφανής η διαφορά ΝΔ - Σύριζα!

Νέα δημοσκόπηση: Πρωτοφανής η διαφορά ΝΔ - Σύριζα! 

 

Πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά η διαφορά στην πρόθεση ψήφου

ανάμεσα  στα δύο μεγαλύτερα κόμματα σύμφωνα με νέο γκάλοπ που
δείχνουν  τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά διαψεύδοντας έτσι τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ «δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης» και «βρίσκεται σε πολιτική απελπισία».
Εικοσιτέσσερις ώρες  μετά το κυβερνητικό  non paper της περασμένης Κυριακής που έδειχνε την αξιωματική αντιπολίτευση να «μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση», η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σκάι δείχνει μεγάλη διεύρυνση του προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις 16 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα η μεταξύ τους διαφορά εκτοξεύθηκε στις 18.
Το άνοιγμα της ψαλίδας, μάλιστα, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα 21-23 Ιουνίου, προέρχεται τόσο από την αύξηση της δύναμης της ΝΔ που βρέθηκε στο 33% (από 32,5% στο τέλος Μαΐου) όσο και από την κάμψη της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ που (από το 16,5% του προηγούμενου μήνα) υποχώρησε στο 15%.
Δεν είναι, όμως, μόνον η διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας που κυμαίνεται πλέον πολύ πάνω από τα ποσοστά που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τους τελευταίους μήνες.
Είναι η γεωμετρικά αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών που κάνει τη διαφορά, καθώς το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική και κρίνουν ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές αυξήθηκε από 51% που ήταν τον Απρίλιο στο 59%. Την ίδια ώρα μειώθηκε από το 44% στο 35,5% το ποσοστό των δυσαρεστημένων που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Ευχαριστημένο δηλώνει μόνο το 4,5% καθώς ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ένα 11% δεν εκφράζει τη δυσαρέσκεια του.

Προβάδισμα Μητσοτάκη

 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που δείχνουν ότι μόλις ένας στους δέκα συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται καθ’ οδόν στο να τερματίσει την κρίση, ενώ οκτώ στους δέκα (82,5%) συμφωνούν με την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις η Ελλάδα εγκλωβίστηκε σε διαρκή λιτότητα. Τα εν λόγω ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ελάχιστα όταν αποδίδονται στους δύο αρχηγούς: μόλις το 16,5% συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα έναντι του 68% που συμφωνεί με την άποψη του κ. Μητσοτάκη.
Η υπεροχή του προέδρου της ΝΔ διαπιστώνεται και από τις απαντήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό: ο κ. Μητσοτάκης προτιμάται από το  33%, ενώ ο κ. Τσίπρας μόλις από το 16%. Και μπορεί ένα πλειοψηφικό 47,5% να απάντησε αυθορμήτως κανένας από τους δύο, ωστόσο προβάδισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χωρίς προηγούμενο από τότε που γίνονται δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. 








ΠΗΓΗ       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις