Το Κατάρ προσέγγισε το Ιράν και την Μόσχα - Η πραγματική αιτία της «καρατόμησής» του

Το Κατάρ προσέγγισε το Ιράν και την Μόσχα - Η πραγματική αιτία της «καρατόμησής» του


Η Δύση αφού επέλεξε το Κατάρ να πληρώσει το «μάρμαρο» για τις δικές της αμαρτίες έπρεπε να βρει και την κατάλληλη αφορμή και δεν είναι άλλη από
την υπόγεια «στροφή» του προς το Ιράν.
Αυτή ήταν και η πραγματική αιτία της «καρατόμησης» του εμιράτου που αίφνης από πολύ σημαντική οικονομική υπερδύναμη του Κόλπου έγινε ο παρίας της περιοχής.
Σύμφωνα με τους Financial Times το Κατάρ κατηγορείται ως χρηματοδότης του ISIS διότι η βασιλική οικογένεια κατέβαλε τον Απρίλιο 1 δισ. δολάρια ως λύτρα προκειμένου να απελευθερώσει 26 μέλη της οικογένειας που απήχθησαν στο νότιο Ιράκ αλλά και 50 στρατιώτες που συνελήφθησαν από τζιχαντιστές στη Συρία.
Το Κατάρ έδωσε χρήματα σε δύο ομάδες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»: μια ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία και μια άλλη που υποτίθεται ότι σχετίζεται Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας.
«Η συναλλαγή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής στους FT.
Χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν το Κατάρ ότι έχει έναν επαμφοτερίζοντα ρόλο απέναντι σε Δύση και Ιράν στις κατά καιρούς παρεμβάσεις του προς εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές ομάδες και η συναλλαγή αυτή αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των ισχυρισμών τους.
«Αν θέλετε να δείτε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, δείτε αυτή τη συμφωνία. Και αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά ανήκει σε μια σειρά από την έναρξη του πολέμου» δηλωνει μέλος της αντιπολίτευσης στη Συρία.
Από το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 700 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε Ιρανούς αξιωματούχους με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται σε ομάδες Ισλαμιστών στη Συρία που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι τα αμερικανικά όνειρα για αγωγό που θα μεταφέρει το καταριανό φυσικό αέριο στην Ευρώπη διαμέσου της Συρίας έχουν πλέον τελειώσει. Αποσκοπούσαν οι Αμερικανοί στο να εξοβελίσουν τους Ρώσους από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Ο Β.Πούτιν όμως έδρασε έγκαιρα όπως και η Τεχεράνη. Το Κατάρ είδε την εις βάρος του γεωπολιτική αλλαγή στους συσχετισμούς της περιοχής και επιχείρησε την άμεση προσέγγιση του Ιράν. Αυτά οι Αμερικανοί δεν τα συγχωρούν και μαζί τους ούτε το Ριάντ.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις