«Good friends better enemies»: Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ «πυροβολούνε» το Κατάρ και «αγιοποιούνε» το Ριάντ

«Good friends better enemies»: Γιατί ξαφνικά οι ΗΠΑ «πυροβολούνε» το Κατάρ και «αγιοποιούνε» το Ριάντ 


Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ και η Σ.Αραβία σε αγαστή συνεργασία επέλεξαν να κτυπήσουν το Κατάρ με κάθε τρόπο και μέσον ως
υποτιθέμενο χρηματοδότη του ISIS και της σουνιτικής ισλαμικής τρομοκρατίας όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι το Ριάντ ήταν πολύ μεγαλύτερος χρηματοδότης όλων αυτών και προσέφερε και άνδρες για την επάνδρωσή τους (χιλιάδες Σαουδάραβες πολεμάνε στην Συρία) και η Ουάσιγκτον έδειξε ηθελημένη ανοχή και «κλειστά μάτια».
Όλοι θυμούνται άλλωστε τις επισκέψεις του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τ.Μακέιν στην Συρία όπου συναντήθηκε με διάφορους ισλαμιστές «warlords» οι οποίοι τότε αποκαλούνταν από τον ίδιο και άλλους Αμερικανούς πολιτικούς ως «μαχητές της ελευθερίας».
Οι περισσότεροι εξ'αυτών ήταν από τους σκληρότερους και βαναυσότερους άνδρες στον πλανήτη.
Το δε Κατάρ έπαιζε σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ για μεταφορά του αερίου του στην Ευρώπη διαμέσου αγωγού που θα διήρχετο εκ του Χαλεπίου. Στόχος ήταν να κτυπηθεί οικονομικά η Ρωσία.
Αυτό βέβαια η Μόσχα φρόντισε να μην καταστεί ποτέ δυνατό με την επέμβασή της στην Συρία. Όσο για  το Χαλέπι πέρασε οριστικά στα χέρια του συριακού Στρατού. Η εκκαθάρισή του είναι πλήρης και έτσι τα όνειρα για διέλευση αγωγού δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ... εκτός εάν υπάρξει ένα αυτόνομο ή ανεξάρτητο κουρδικό κρατικό μόρφωμα.
Δείτε τώρα πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στον Κόλπο.
Το σουνιτικό Κατάρ μπήκε στο «στόχαστρο» διότι έχει έντονες σχέσεις με το Ιράν. Λίγοι γνωρίζουν ότι το τεράστιο κοίτασμα Nord Field στον Κόλπο το συνεκμεταλεύονται μαζί Κατάρ και Ιράν.
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή οικονομική μοίρα.
Πέραν αυτού το σιιτικό Ιράν διαμέσου των τραπεζών του Κατάρ διακινεί τα κεφάλαιά του με διάφορους τρόπους ακόμα και υπό μορφή «λύτρων» προς απελευθέρωση ομήρων στην Συρία
Αυτό είναι κάτι που από πολύ καιρό εξόργιζε το Ριάντ. Ο δε Ν.Τράμπ εκμηδένισε την φιλική πολιτική του πρώην προέδρου Μ.Ομπάμα ως προς το Ιράν. Ο Ν.Τραμπ θέλει την περιθωριοποίηση του Ιράν καθώς το θεωρεί σημαντικό αντίπαλο για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Η δε εξευτελιστική σύλληψη των Αμερικανών πεζοναυτών στον Κόλπο πριν ένα χρόνο περίπου από Ιρανούς ακόμα «κουδουνίζει» στα αυτιά του Ν.Τραμπ
Πέραν όλων αυτών το σιιτικό Ιράν έχει δημιουργήσει το Ελληνορθόδοξο-Σιιτικό-Αλεβιτικό «τόξο» στην Μέση Ανατολή από τον Λίβανο μέχρι την Τεχεράνη που προστατεύει το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας και εμποδίζει την περικύκλωσή της από φιλοδυτικά καθεστώτα και φυσικά η Μόσχα αποτελεί τον πλέον σημαντικό σύμμαχο της Τεχεράνης αν και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα είναι ΑΝΤΙΡΡΟΠΑ.
Έτσι λοιπόν στο πρόσωπο του Κατάρ οι Αμερικανοί βρήκαν την ευκαιρία να ξεπλύνουν τους εαυτούς τους και να προκαλέσουν λήθη ακόμα και σε όσους γνωρίζουν την συμμετοχή τους στην δημιουργία του ISIS αλλά και να «καθαρίσουν» και το ίδιο το Ριάντ που είναι ο βασικός σύμμαχός τους στην περιοχή. 
Ο βασικός αντικειμενικός σκοπός παραμένει η αποκοπή του Κατάρ από το Ιράν. Ει δυνατόν οι Αμερικανοί θέλουν οι δύο χώρες μαζί να μην έχουν ούτε «πυρετό» 
Τα πράγματα είναι σύνθετα και περίπλοκα στην Μέση Ανατολή. Όπως λένε και οι Αμερικανοί χαρακτηριστικά «Good friends better enemies» όλα αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού πλέον και οι συμμαχίες θα αλλάζουν τόσο συχνά όσο άλλαζαν επί «Τριακονταετούς Πολέμου» το 1618






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις