Η Ιταλία απειλεί την ΕΕ με ”πυρηνική επιλογή” να δώσει βίζα σε 200.000 μετανάστες και να τους στείλει βόρεια





Δύο εβδομάδες μετά την αντίδραση της Ιταλίας στην ανάπτυξη από την Αυστρία στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στα σύνορα μεταξύ των δύο εθνών, ενώ παράλληλα επανενεργοποιούσαν
τους συνοριακούς ελέγχους στο πέρασμα Brenner λόγω ανησυχιών ότι η Ιταλία δεν θα μπορέσει να χειριστεί τους περίπου 85.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής το 2017, η Ιταλική κυβέρνηση απειλεί να αντιδράσει με τρόπο που εξασφαλίζει μια επικείμενη μεταναστευτική κρίση καθώς και μια κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Times, ένας Ιταλός υπουργός και ένας γερουσιαστής απειλούν να εκδώσουν προσωρινές Ευρωπαϊκές βίζες σε χιλιάδες μετανάστες σε μια προσπάθεια να “επιλύσουν” την κλιμάκωση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης της Ιταλίας, κάτι που θα επέτρεπε στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν βόρεια. Η κίνηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «πυρηνική επιλογή», θα επέτρεπε στους περίπου 200.000 μετανάστες που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στην Ιταλία, να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας ένα κενό στις οδηγίες των Βρυξελλών.
Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είναι οργισμένος που η υπόλοιπη Ευρώπη αρνήθηκε να πάρει το δίκαιο μερίδιο μεταναστών και έκλεισε λιμάνια στη διάσωση πλοίων καθώς ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν από τη Λιβύη στην ηπειρωτική Ευρώπη αυξήθηκε.

Η Ιταλία κάλεσε προηγουμένως τους γείτονές της στην ΕΕ να βοηθήσουν με την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά απογοητεύτηκε από την πλήρη έλλειψη δράσης τους. Αυτό προκάλεσε τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να σοκάρει το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κατεστημένο, όταν την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε αποσπάσματα από ένα νέο βιβλίο στο οποίο είπε ότι «πρέπει να απελευθερωθούμε από μια αίσθηση ενοχής. Δεν έχουμε το καθήκον να καλωσορίζουμε στην Ιταλία ανθρώπους που είναι χειρότεροι από εμάς», προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία μας να κάνουμε το καλύτερο».
Ο Ρέντσι επίσης προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ρώμη θα προσπαθήσει να περιορίσει τη χρηματοδότηση σε κράτη της ΕΕ που αρνήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια. «Κλείνουν τις πόρτες τους. Θα μπλοκάρουμε τα χρήματά τους», είπε.
Μια εβδομάδα αργότερα, ούτε η δραματική ανατροπή του Ρέντσι προκάλεσε κάποια αντίδραση από την ΕΕ, αφήνοντας την Ιταλία στον ίδιο τόπο όπως και πριν, γεγονός που υπενθυμίζει ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ιταλία ήταν ένα από τα πρώτα σημεία εισόδου για τους ανθρώπους που φεύγουν από το νότο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 86.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο ως την Ιταλία ήδη φέτος, αφήνοντας το έθνος ανακατεμένο – και αγωνιζόμενο – για να αντιμετωπίσει την τεράστια αύξηση των ανθρώπων που φεύγουν από τη Βόρεια Αφρική.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο στριμώχνονται σε υπερπληθυσμένα κέντρα – που ονομάζονται «ανθρώπινες αποθήκες» από ντόπιους – διάσπαρτα σε μικρά χωριά σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Ματία Τοάλντο, ανώτερος αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε στους The Times: “Αν οι μετανάστες συνεχίσουν να φτάνουν και η Ιταλία αποφασίσει να τους δώσει χαρτιά για να διασχίσουν τα σύνορα και να εγκαταλείψουν την Ιταλία, θα είναι μια πυρηνική επιλογή”.
Ο Μάριο Τζίρο, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, και ο Λουίτζι Μανκόνι, γερουσιαστής με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσαν στους The Times ότι συζητείται η έκδοση προσωρινής βίζας στους μετανάστες ήταν υπό συζήτηση. Ο Τζίρο πιστεύει ότι η Ιταλία μπορεί να εκμεταλλευτεί την οδηγία 2001/55 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναπτύχθηκε μετά τη σύγκρουση των Βαλκανίων για να δώσει προσωρινές ευρωπαϊκές άδειες εισόδου σε μεγάλο αριθμό εκτοπισθέντων.







 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις