Κίνηση-ματ της Ρωσίας: Αποκτά πρόσβαση σε κινεζική χρηματοδότηση και παρακάμπτει τις κυρώσεις

Κίνηση-ματ της Ρωσίας: Αποκτά πρόσβαση σε κινεζική χρηματοδότηση και παρακάμπτει τις κυρώσεις 


Σε κίνηση-ματ προχώρησε η Ρωσία παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις και αποκτώντας πρόσβαση στο κινεζικό πακτωλό των κινεζικών γουάν αφού
η Κίνα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας πολλών δισ. δολαρίων στη Ρωσία, λοπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Ρωσία που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία που επί της ουσίας τοποθετεί οριστικά την Κίνα απέναντι στο «βαθύ» αμερικανικό κράτος και την προσπάθειά του να «στραγγαλίσει» την Ρωσία
Η τράπεζα ανάπτυξης της Κίνας και το ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων (RDIF), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που επενδύει σε υποδομές, ενέργεια, βιομηχανία και άλλους τομείς, δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό fund ύψους 10 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης
Επίσης, η VEB, η κρατική τράπεζα ανάπτυξης της Ρωσίας, υπέγραψε συμφωνία με την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας για ένα νέο δάνειο 850 εκατ. δολαρίων, διάρκειας 15 ετών, για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου καινοτομίας.
Η RDIF και η VEB αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την υποτιθέμενη συμμετοχή της στη σύρραξη στην Ουκρανία.
Τους έχει επιβληθεί η απαγόρευση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η VEB υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Επειδή υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ,  δεν έχουν πρόσβαση στο δυτικό κεφάλαιο», δήλωσε ο Sean Kane, σύμβουλος του Hughes Hubbard και πρώην αναπληρωτής Βοηθός Διευθυντής Πολιτικής στο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Αυτός ήταν ο σκοπός των συγκεκριμένων κυρώσεων, δηλαδή να στερήσουν αυτούς τους οικονομικούς οργανισμούς από μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις ΗΠΑ και την ΕΕ», πρόσθεσε ο Kane, ο οποίος είχε λάβει μέρος στην επεξεργασία των κυρώσεων στη Ρωσία.
Τώρα όμως αυτό παρακάμπτεται διαμέσου της Κίνας
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα του CNN να σχολιάσει το θέμα αλλά στην Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αυτή καθώς η Κίνα διαθέτει τα κεφάλαια που θα καταστήσουν την ρωσική οικονομία ευημερούσα. 
Μια ρωσική οικονομία η οποία πλέον έχει σταθεροποιηθεί και προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις των κυρώσεων. Άλλωστε όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές έγινε δυνατό να αντικατασταθούν ακόμα και τα αγροτικά προϊόντα από ρωσικά (η Κριμαία έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό) με αποτέλεσμα εάν το εμπάργκο κάποτε αρθεί τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να βρουν την πρότερη θέση τους στην ρωσική αγορά. 
Οι ΗΠΑ πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντιδράσουν κατά της Κίνας καθώς κατέχει ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους που μπορεί ανα πάσα στιγμή να το χειραγωγήσει.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις