Η μοναδική πόλη που ανήκει σε δυο χώρες ταυτόχρονα

 


Και όμως δυο δήμοι, δυο διαφορετικών χωρών μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια πόλη θέτοντας μάλιστα τα σύνορά τους επί ποδός. Πρόκειται για την πόλη Baarle, που βρίσκεται
στα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου και χωρίζεται σε δυο δήμους.
Συγκεκριμένα, ο δήμος Baarle-Nassau ανήκει στην Ολλανδία και ο δήμος Baarle-Hertog στο Βέλγιο. Υπάρχουν μάλιστα 26 ξεχωριστά κομμάτια της πόλης που κάποια από αυτά ανήκουν στο Βέλγιο και κάποια στην Ολλανδία.
Για να καταλάβεις ανά πάσα στιγμή σε ποια από τις δυο χώρες βρίσκεσαι, αρκεί να κοιτάξεις το δρόμο της πόλης, όπου βρίσκονται λευκοί ζωγραφισμένοι σταυροί στα πεζοδρόμια και ακρωνύμια κάθε χώρας.
Σε αυτή την πόλη τα σύνορα δεν κάνουν διακρίσεις σε σπίτια και καταστήματα. Υπάρχουν σπίτια, καφετέριες και σουπερμάρκετ που κυριολεκτικά είναι χτισμένα πάνω στις δύο χώρες.
Μια γραμμή που καθορίζει τα σύνορα μπαίνει σε ένα κατάστημα με είδη δώρων και βγαίνει από το πίσω μέρος ενός σούπερ μάρκετ. Για να φαίνεται η εθνικότητα του κάθε κτιρίου έχει οριστεί σαν βάση το που βρίσκεται η πόρτα του. Αν τα σύνορα κόβουν την πόρτα στα δυο, τότε υποδηλώνεται από δύο αριθμούς στο δρόμο και πάνω στο κτίριο.
Η παράξενη περίπτωση της πόλης Baarle είναι αποτέλεσμα μερικών «έξυπνων» μεσαιωνικών συμφωνιών και πωλήσεων γης ανάμεσα στους Λόρδους του Breda και τους Δούκες του Brabant τον 12ο αιώνα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις