Πετρελαιοκηλίδες: Υπάρχει λύση και είναι ελληνική...!!!

Πετρελαιοκηλίδες: Υπάρχει λύση και είναι ελληνική - ΒΙΝΤΕΟ


Όχι μόνο γίνεται αλλά είναι ελληνική ευρεσιτεχνία και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη!
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά Γιώργος Νικολαΐδης και η επιστημονική ομάδα του έχουν αναπτύξει
μετά από πολυετείς έρευνες μια καινοτόμα τεχνολογία με την επωνυμία Clean Mag (από τις λέξεις Cleaning Magnetically - Καθαρίζοντας Μαγνητικά).
Όπως ο ίδιος περιέγραψε στο star.gr «είναι ένα υλικό για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων πετρελαιοκηλίδων και η χρήση του βασίζεται στη μέθοδο του μαγνητικού διαχωρισμού. Είναι ένα ελαιοπροσροφητικό υλικό το οποίο είναι ελαιόφιλο (προσροφά μόνο ελαιώδεις ουσίες και απωθεί το νερό) το οποίο είναι σε κοκκώδη μορφή και είναι επίσης μαγνητικό. Επειδή η πυκνότητα του είναι μικρότερη από αυτή του νερού, το υλικό επιπλέει πάντα στην υδάτινη επιφάνεια ακόμη και μετά την προσρόφηση του πετρελαίου».
Δηλαδή, ρίχνονται στη θάλασσα μικρά πολυμερή σωματίδια τα οποία περιέχουν μαγνητική σκόνη στη σωστή αναλογία (για να μη βυθίζονται), τα οποία και εγκλωβίζουν το πετρέλαιο. «Έχει ελεγχθεί σε πειράματα πραγματικών συνθηκών με εξαιρετικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει ο ίδιος στο star.gr, εξηγώντας ότι ακόμη και το υλικό που περισυλλέγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί!
Πως λειτουργεί
Στη περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης το υλικό διασκορπίζεται στην επιφάνεια της πετρελαιοκηλίδας και περισυλλέγεται άμεσα (η προσρόφηση πετρελαίου είναι στιγμιαία με την επαφή του υλικού στο πετρέλαιο) χρησιμοποιώντας σκάφη εφοδιασμένα με ταινιοδρόμο μαγνητικού τυμπάνου ή σε ειδικές περιπτώσεις ακόμη και με δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας.
Η δυνατότητα προσρόφησης πετρελαίου​ κυμαίνεται από 5-6 κιλά έως και 10 κιλά πετρελαίου ανά κιλό υλικού. Επίσης επειδή το υλικό πάντα επιπλέει μπορεί να περισυλλεχθεί ακόμη και μετά από μέρες μετά την εφαρμογή του, ενώ το σημαντικό είναι πως από τη στιγμή που ριχθεί το υλικό στο νερό, σταματά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.
Όπως εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης, «αντίθετα με τις σημερινές μεθόδους με τα χημικά, που μολύνουν τις θάλασσες και το περιβάλλον καθώς διασπούν το πετρέλαιο μέσα στο νερό, το CleanMag μπορεί να καθαρίσει έως και 100% την θαλάσσια πετρελαϊκή ρύπανση»












ΠΗΓΗ










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις