Ξεκίνησε η συζήτηση για την διαδοχή του Ερντογάν στην Τουρκία: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Ξεκίνησε η συζήτηση για την διαδοχή του Ερντογάν στην Τουρκία: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι 

 

Νέες πληροφορίες για την πορεία υγείας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνουν στο φως Αμερικανοί ειδικοί, μετά τις έντονες φήμες που είχαν ξεσπάσει κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο Ερντογάν θεάθηκε να περπατά υποβασταζόμενος και σε κακή κατάσταση. Όπως αναφέρουν, η "κούρσα διαδοχής" έχει ήδη ξεκινήσει, με τον Ερντογάν να έχει ήδη τοποθετήσει σε καίριες θέσεις άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όπως τον γιο του Μπιλάλ ή τον γαμπρό του Μ. Αλμπαϊράκ.

Κατά την σχεδόν δεκατετραετή του διακυβέρνηση, ο Ερντογάν αντιμετώπισε διάφορα θέματα υγείας. Σε ένα περιστατικό πριν από μια δεκαετία, οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας χρειάστηκαν περίπου 10 λεπτά για να τον βγάλουν από το κλειδωμένο του αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο όπου είχε χάσει τις αισθήσεις του. Πριν από πέντε χρόνια, μια ηλεκτρονική αλληλογραφία που διέρρευσε ανέφερε ότι ο Τούρκος ηγέτης έπασχε από καρκίνο και είχε μόλις δύο χρόνια ζωής. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Τούρκος πρόεδρος λιποθύμησε ενώ προσευχόταν.
Όπως αναφέρει και ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο Ερντογάν έχει όντως καρκίνο, ο οποίος αν και αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα έχει επιστρέψει ακόμα πιο επιθετικός. Ο ίδιος αναλυτής, προβλέπει ότι μετά το θάνατο Ερντογάν, θα επανέλθουν δυναμικά στην πολιτική σκηνή πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος Γκιουλ ή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Αμφότεροι έχουν αρκετούς συμπαθούντες στο ΑΚΡ, ενώ έχουν γλιτώσει τις συστηματικές εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Κλείνοντας, ο Ρούμπιν τονίζει:  "Το λιγότερο που μπορεί να συμβεί, είναι ένας πολιτικός διαγκωνισμός. Η σφραγίδα του Erdogan ως ισχυρού άνδρα μπορεί να μην επαρκέσει για να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση, ιδίως καθώς ο ίδιος δεν θα διακινδυνεύσει να αντιμετωπίσει την πολιτική αμφισβήτηση που μπορεί να προκληθεί αν ονομάσει τον διάδοχό του. Ακόμη, δεδομένων των διαιρέσεων που ο Erdogan επέτεινε αλλά φίμωσε, οι εβδομάδες και οι μήνες μετά τον θάνατο του Erdogan μπορεί να χαρακτηριστούν από βίαια ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Οι Τούρκοι θα απαιτήσουν οι αγαπημένοι τους να απελευθερωθούν από τις πολιτικές φυλακές της χώρας και να αναλάβουν ξανά την θέση που δικαιούνται στην κοινωνία, και πολλοί θα απαιτήσουν την επιστροφή των περιουσιών που τους αφαιρέθηκαν αυθαίρετα με το προκάλυμμα των τεχνοκρατικών και δικαστικών σωμάτων που κυριαρχούνταν από το ΑΚΡ. Ακόμη και αν εμφανιστεί μια νέα ηγεσία με σχετικά ειρηνικό τρόπο, θα είναι δύσκολο μια κυβέρνηση συνεργασίας να επιλύσει τα εσωτερικά της ζητήματα προκειμένου να διοικήσει αποτελεσματικά τη χώρα".








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις