Πρωτοφανής συντριβή για ΗΠΑ στον ΟΗΕ με 128 εναντίον και υπέρ μόλις 9– ΗΠΑ: «Θα θυμόμαστε για πάντα την ημέρα που μας διαπομπεύσατε»




128 χώρες ψήφισαν κατά ΗΠΑ-Ισραήλ, μόνο 9 υπέρ και 35 χώρες απείχαν. Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου θα δείτε τις χώρες που είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ-Ισραήλ στην
ψηφοφορία. Κάτι απίθανες χώρες.

Ηχηρό μήνυμα προς τον Ντόναλτν Τραμπ έστειλε ο πλανήτης, καθώς 128 χώρες καλούν τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους να ανακαλέσει την απόφαση του για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, καθώς και για μεταφορά εκεί της πρεσβείας των ΗΠΑ στην χώρα.
Για «μεγάλη νίκη» έκανε λόγο στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Σε πρωτοφανή διασυρμό έχει οδηγηθεί η διπλωματία των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό καθώς για πρώτη φορά η Αμερική είναι τόσο απομονωμένη.

Nωρίτερα, η Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ωμές απειλές στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία τους οι ΗΠΑ είναι ολομόναχες απέναντι σε παραδοσιακούς συμμάχους με τον Ν.Τραμπ να χάνει την ψυχραιμία του και να απειλεί με διακοπή χρηματοδότησης χώρες όπως Αίγυπτος, Ιορδανία κτλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδρίασε μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, που είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον να άρει την απόφασή της για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος.











ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις