"Παραμύθια" τα περί «καθαρής εξόδου» - Έχει υπογραφεί ακόμη και αύξηση του ΦΠΑ!

"Παραμύθια" τα περί «καθαρής εξόδου» - Έχει υπογραφεί ακόμη και αύξηση του ΦΠΑ!


Νέες αποκαλύψεις-φωτιά έρχονται να ταράξουν το πολιτικό σκηνικό, σχετικά πάντα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ήδη από την υπογραφή του τελευταίου μνημονίου και φυσικά αφορούν
μέτρα που θα έχουν ισχύ ήδη από το ερχόμενο έτος.

Όπως αποκαλύπτει και δημοσίευμα της «Καθημερινής», το μνημόνιο περιγράφει ένα καυτό τετράμηνο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, προκειμένου να κηρύξει το... τέλος των μνημονίων.

Ορίζεται ρητώς πως τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές «θεωρεί, στη βάση μιας διαφανούς εκτίμησης, ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%...».

Επιπροσθέτως, κι αν μετά την εφαρμογή των περικοπών, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετήσει τα «αντίμετρα» που είχαν συμφωνηθεί (μεταξύ άλλων μείωση συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ). Ωστόσο, σημειώνεται πως το ποσό των αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν «θα είναι σύμφωνα με την εκτίμηση των θεσμών για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου».

Παράλληλα από την νέα δίνη των μέτρων δεν θα ξεφύγουν τα κοινωνικά επιδόματα, αφού η συγκυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων, ώστε να καταστεί πιο...στοχευμένη και δίκαιη, όπως η "δίκαιη ανάπτυξη" που διατυμπανίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αναπηρικά επιδόματα θα υποπέσουν σε έναν μεγάλο έλεγχο, καθώς θα χρειαστεί να αλλάξει ολόκληρη η διαδικασία πάνω στην οποία θα χορηγείται το εκάστοτε αναπηρικό επίδομα. Θα επαναξιολογήσει δηλαδή το σύστημα απονομής αναπηρικών επιδομάτων, ώστε η χορήγησή τους να μη βασίζεται στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά και στις δυνατότητες του αιτούμενου να είναι λειτουργικός(!!!). 

Τα....μεγάλα νέα δεν τελειώνουν εδώ όμως, καθώς στο νέο μνημόνιο που υπογράφηκε πριν από μερικούς μήνες περιλαμβάνει και νέα αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα του κατώτατου ορίου, κάτι που οι δανειστές επέμεναν να εισάγουν στα σημεία της «συμφωνίας».

Έτσι και έγινε. Παράλληλα οποιεσδήποτε φοροαπαλλαγές θεωρηθούν τυχόν "άδικες και ασύμφορες", θα καταργηθούν με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι στο οποίο επικρατεί ακόμη....δημιουργική ασάφεια, καθώς δεν έχουν οριστεί καν τα κριτήρια πάνω στο οποίο θα γίνουν οι καταργήσεις αυτές.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και πολλά άλλα νέα μέτρα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί επαρκώς μέχρι τώρα, η «καθαρή και ανώδυνη έξοδος» από τα μνημόνια, εξελίσσεται στο μεγαλύτερο ανέκδοτο που θα ακούσουμε μέσα στο 2018...







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις