Απαγορευτική η...αριστεία: Υποβιβάζουν το Γυμνάσιο με βαθμούς Δημοτικού!

Απαγορευτική η...αριστεία: Υποβιβάζουν το Γυμνάσιο με βαθμούς Δημοτικού! 


Σοβιέτ Παιδεία για μία Σοβιέτ κοινωνία. Αυτή η φράση θα μπορούσε να ειπωθεί σχετικά με τις νέες μεταρρυθμίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν
τον χώρο της Παιδείας, λίγους μόνο μήνες μετά την επίσημη κατάργηση μορφών αριστείας, όπως είναι ο θεσμός του σημαιοφόρου.

Σε άλλη μία λοιπόν «εξίσωση των μαθητών προς τα κάτω», έρχονται οι σαρωτικές αλλαγές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ότι αφορά τουλάχιστον τον τρόπο βαθμολόγησης των μαθητών. 

Από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) μας έρχεται η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι μαθητές του Γυμνασίου αλλά και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού θα βαθμολογούνται με Α, Β, Γ, και όχι με την κλασική βαθμολογία του 10 ή του 20 που ισχύει σήμερα.

Πρόκειται για τους νέους...πειραματισμούς από το Υπουργείο Παιδείας και το αρμόδιο Ινστιτούτο, που για άλλη μία φορά τονίζουν πως το εν λόγω μέτρο στην Παιδεία θα είναι πιλοτικό. Κυρίως για να "σκαναριστούν" οι αντιδράσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Ωστόσο στην περίπτωση αυτή μάλλον ισχύει το: «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». 

Η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" πάντως τονίζει πάνω στο θέμα οι εκπαιδευτικοί ήδη εκφράζουν ήδη τον προβληματισμό τους τονίζοντας ότι δεν έχουν πάντα γνώση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, στοιχείο απαραίτητο για την περιγραφική αξιολόγηση.

Το κυβερνητικό σκεπτικό είναι να σταματήσει η βαθμολογική πίεση των παιδιών στο Γυμνάσιο! Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μαζί με την όποια πίεση βαθμολογική χάνονται ακόμη και τα κίνητρα των μαθητών για να αριστεύσουν. Αλλά αυτή είναι μία από τις συνέπειες την οποία πολλοί δεν σκέφτηκαν καν, με "θύματα" πρωτίστως τους μαθητές.

Οι σαρωτικές αυτές αλλαγές και η ουσιαστική εξίσωση του Γυμνασίου με το Δημοτικό, έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την παρθενική εφαρμογή του..."σημαιοφόρου μετά κληρώσεως", μεταρρύθμιση πάνω στην οποία στηρίζεται η κατάργηση των αριστείων στο σύνολο των σχολικών τάξεων








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις